Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska kollektivavtal och löner ska gälla alla i Sverige

Annons
Vilda västern på vägen. Det råder vilda västern på arbetsmarknaden för lastbilschaufförer, skriver Marita Ulvskog. Arkivfoto: Bertil Ericson/TT

På åkerier runt om i landet berättar lastbilschaufförer om det vilda västern som råder på arbetsmarknaden: avregleringen har tagit människornas rättigheter från dem. I min inbox ligger personliga berättelser om lågprisbolagens skattefusk och de anställdas ovärdiga arbetsvillkor. På torg runt om i Sverige får jag frågan om vår mat är säker, och hur det egentligen går med klimatet.

På stålverket i Avesta berättas om hur viktig exporten är för jobben. En berättelse som är precis lika sann för Atlas Copco i Örebro, Meritor i Lindesberg och Ahlsells i Hallsberg.

Är EU valet viktigt för de här samhällsutmaningarna? Svaret är ja.

Och det är viktigt att rösta, oavsett vad man tycker om EU. För EU-valet är ingen kärleksförklaring. Man behöver inte älska EU för att använda sin rösträtt. EU-valet är inte heller något läxförhör. Man behöver inte vara doktorerad i EU-kunskap för att delta.

Som alla andra val är det dock ett val mellan politikens höger och vänster. I dag är det högergruppen som formar majoriteterna i EU-parlamentet. Den har varit störst i 15 års tid. Det märks.

I dag lever vi i ett EU med 26 miljoner arbetslösa, med social dumpning och en politisk situation där högerextrema rörelser växer i många av medlemsländerna.

Konflikterna är klassiska:

Vill du vara säker på att kommunen anställer vårdpersonal på avtalsenliga löner och villkor – ja, då är det viktigt att EUs upphandlingsdirektiv kan användas på ett sätt som försvarar kollektivavtal i stället för lägsta möjliga pris på arbetskraft.

Vill du att vi ska säga nej till odling av genmodifierad mat och djurtransporter som håller på i mer än åtta timmar?

Vill du att byggnadsarbetare och chaufförer, åkeriägare och flygpersonal, ska stå starka i konkurrensen från oseriösa firmor i skatteparadis som utnyttjar låga löner och social dumpning?

Vill att du vara säker på att lasagnen i frysdisken verkligen innehåller vad den lovar – eller att klimatpolitiken är på allvar och inte bara dribblande med lobbyisternas siffror?

Vill du att kvinnor ska ha samma möjligheter och rättigheter som män?

Listan kan göras lång. Men först kommer jobben. För Sverige som är ett extremt exportberoende land är det viktigt att det blir ordning och reda på ekonomin i EU. 60 procent av vår export går dit. Vi lever på att dessa länder efterfrågar våra varor och tjänster.

Det krävs följaktligen investeringar för att få i gång jobben och efterfrågan – och trycka tillbaka den högerextremism som växer när människor blir desperata.

Svenska löner och kollektivavtal ska gälla för alla som jobbar i Sverige. Och vi ska ha en klimat- och energipolitik som ger jobb, och som bär oss in i en framtid där vi inte förstör livsvillkoren för framtida generationer.

Marita Ulvskog, Ledamot i EU-parlamentet och första namn Socialdemokraternas lista i EU-valet

Marita Ulvskog Socialdemokraterna$RETURN$$RETURN$

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons