Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska välfärdsmodellen något att vara stolt över

Undersökning visar att bara en av tio vill ha kvar systemet

Annons
Det är ytterst beklagligt med de nedskärningar som har skett inom äldreomsorgen, skriver Jimmie Åkesson. Han vill ha bort delade turer som innebär att de anställdas arbetsdagar styckas upp med håltimmar mellan arbetspassen.

Den svenska välfärdsmodellen är något vi ska vara väldigt stolta över. En välfärd som i decennier har hållit yttersta världsklass. Men det svenska samhällets grundpelare har inte byggts av sig självt. Att vi i dag kan ta del av välfärden har vi våra äldre att tacka för.

Sveriges pensionärer har min fulla respekt. Samtidigt är det ytterst beklagligt att se de otaliga nedskärningar som sker runt om i landet – och då inte minst inom äldreomsorgen där våra äldre inte kan åtnjuta det de en gång varit med och byggt upp.

Effektiviseringar och kostnadsbesparingar är i dag ledstjärnan för många kommuner vilket i allra högsta grad påverkar äldreomsorgen. Under mitt Almedalstal förra året slog jag fast att vi ska göra allt i vår makt för att delade turer ska bli ett ytterst ovanligt inslag i våra kommuner och att möjligheten till deltid på allvar genomförs. Delade turer innebär att den anställdes arbetsdag uppdelat i arbete, lång håltimme följt av arbete.

Enligt Kommunalarbetareförbundet använder sig nio av tio kommuner av delade turer och i sex av tio kommuner tycks det dessutom ha blivit vanligare. Enligt samma förbund finns det i dag cirka 100 000 kommunalarbetare som har delade turer, på ofrivillig basis med obetalda håltimmar.

I dag är det tio procent av de anställda som uppskattar delade turer och således är det tunga 90 procent som anser att de inte vill arbeta på det sätt de gör i dag. Många människor har svårt att få familjelivet att gå ihop. Fritidsaktiviteter, läxhjälp, läsa godnattsaga och annat som tar ens tid i anspråk, blir dessvärre åsidosatt. Fyra av tio personer som arbetar med delade turer uppger att de känner daglig stress och trötthet.

Lena Baastad, kommunstyrelsens ordförande, konstaterade i en intervju i NA 2012, att de nu har fattat beslut om att ta ett strategiskt grepp genom att genomföra en rad olika åtgärds- och handlingsprogram för att råda bot på problematiken med delade turer.

Året därpå genomförde Sveriges Radio P4 Örebro en undersökning där man lät samtliga kommuner inom Örebro län besvara en enkät om hur många personer som arbetade med delade turer. Totalt var det 1 687 personer – av dem som svarade. Örebro, Askersund och Laxå är inte inräknade. Nyfikenheten inom mig ställer frågan om varför Örebro valde att inte delta i frågan.

Det får vara nog med flosk-ler och fina löften. Sverige-demokraterna har lagt ett skarpt förslag i Sveriges riksdag om att alla, som vill, ska kunna befrias från delade turer. Vi välkomnar bland annat Socialdemokraternas stöd i frågan, för att kunna genomdriva frågan och en gång för alla göra oss kvitt de otacksamma orättvisor som råder inom den svenska äldreomsorgen.

Jimmie Åkesson

Partiledare (SD)

Jimmie ÅkessonPartiledare (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons