Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver utlandsfödda för att utveckla välfärden

2014 var 785 000 av de 4,8 miljoner som jobbade i Sverige utlandsfödda. Räknar man in barn och barnbarn är det många fler med utländsk härkomst som bidrar till välfärden. Och SD vill stoppa invandring och skicka ut människor.

Annons

Själv har jag lite utspätt vallonblod i ådrorna från 1600-talet. Var går gränsen? Cirka 30 procent av läkarna och tandläkarna och nästan 34 procent av apotekarna är utlandsfödda.

30 procent av köks- och restaurangbiträdena. 20 procent av civilingenjörerna. I yrkesgrupperna bagare och städpersonal är cirka 50 procent utlandsfödda.

Taxi-, buss- och spårvagnsförare samt maskinoperatörer inom olika industrigrenar utgör de cirka 30 procent. Bland fysiker och astronomer handlar det om 25 procent.

Men många, både invandrade och svenskfödda är arbetslösa samtidigt som det saknas sjuksköterskor, ingenjörer, förskollärare etcetera.

SD:s lösning är att stänga Sverige för de tror att vissa inte kan vara svenska och att de snor jobben. Enligt riksdagsman Kent Ekroth, han med järnröret, bör man registrera människors härkomst för man blir inte, enligt SD, svensk via sitt medborgarskap!

– Du tillhör inte det här landet, sa han till komikern Soran Ismail. Drömmer SD om ett isolerat folk som i filmen Sista färden?

Den moderna människan föddes i Afrika och spreds från den afrikanska kontinenten för cirka 200 000 år sedan. Om vi nu är olika, reser och bor här och där – är inte det bra?

Vi utvecklas genom möten. Vi lär av varandras olikheter.

Mångfald har gjort Sverige starkt.

När man kör fast behövs arbetskamrater som kan ge en annan synvinkel.

Internationella kontakter, en mångfald av erfarenheter och kompetenser i arbetskraften, är en rikedom för ett glest befolkat land i utkanten av Europa.

Men SD vill stänga Sverige, ett direkt hot mot svensk industri och välfärd.

Alliansens ”arbetslinje” var ingen bra medicin heller.

Det behövs utbildningsinsatser för att bryta människors arbetslöshet och ett värdigt mottagande av människor på flykt där fler kommuner delar ansvaret.

Med ett solidariskt fördelat mottagande och kraftiga utbildningssatsningar – i stället för en kraftig minskning av utbildningsplatser, urholkade kollektivavtal och rabatt på människors arbete – skulle fler snabbare komma in i arbetskraften.

I stället har

löntagare ställts mot löntagare där den som accepterar lägst lön utan kollektivavtal ”vinner”. Arbetslösa byggarbetare ”sitter på pallen” medan oseriösa företag anställer utan kollektivavtal.

Inom byggbranschen har dödsolyckorna dessutom ökat dramatiskt.

Vi löser inte arbetslösheten genom att skylla på utlänningar eller försämra arbetsvillkoren. Kompetens saknas inom flera områden och utbildningsinsatserna behöver öka vilket även Moderaterna börjat förstå.

Fler och fler inser att företag anställer för att de behöver utbildad arbetskraft, inte för att den är billig. Resurser behövs för utbildningar i samverkan med arbetslivet. Det behövs anpassade utbildningsinsatser som parterna lokalt tar fram för att mer flexibelt matcha arbetslivets behov. Uppdragsutbildningar, traineejobb, fler utbildningsplatser i högskolan och gymnasieutbildning åt alla är några viktiga pusselbitar.

Långt fler kan delta i arbetskraften. Bristen på kompetens går att åtgärda. Grön omställning, infrastruktur, bostäder, service, ny industriteknik. Det behövs arbetskraft! Utlandsfödda hjälper oss att utveckla välfärden. Öppenhet och solidaritet ger tillväxt och välfärd!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons