Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige (och Finland) borde ansöka om medlemskap i Nato

Annons
Sönderbombat hus. En kvinna i Donetsk i östra Ukraina försöker släcka elden genom att hälla vatten från en hink på de brinnande resterna. Arkivfoto: Sergei Grits/ TT

Det pågår en inrikespolitisk kamp om regeringsmakten i Sverige. Men samtidigt får vi inte glömma bort att vi befinner oss alldeles i närheten till maktkampen över Östersjön. I våras pekades Sverige av Estlands president Toomas Hendrik Ilves ut som ett ”säkerhetshål” i EU, något som förvånansvärt nog nästan förbigicks med tystnad. I vår omedelbara närhet pågår just nu en väpnad konflikt mellan Ryssland och Ukraina och samtidigt trappas ett ord- och sanktionskrig upp mellan EU och Rysslands maktarroganta president Vladimir Putin. Detta kan när som helst eskalera till en okontrollerbar situation som kan ta oss många år tillbaka i historien med betydande förluster av oskyldigas liv.

Putins framfart måste stoppas. Detta försökte EU:s stats- och regeringschefer vara tydliga med vid det extrainsatta toppmötet i Bryssel. Där beslutades om ytterligare kännbara sanktioner mot Ryssland i ett försök att via politiska insatser, parallellt med diplomatiska samtal, försöka få slut på konflikten på ett fredligt sätt.

Det är ställt bortom allt tvivel att EU:s exportförbud av vapen och oljeteknologi till Ryssland i kombination med förbudet för europeiska banker att låna pengar till ryska banker kombinerat med de tidigare sanktionerna, kommer att få stora konsekvenser. Främst kommer naturligtvis den ryska ekonomin att bli målet för sanktionerna, men också de europeiska företagen och bankerna kommer att lida betydande förluster.

EU-länderna exporterar vapen till Ryssland för 200 miljarder euro per år och i fjol lånade ryska banker närmare hälften av sitt kapital av våra europeiska banker. Sanktionerna kommer definitivt att slå hårt mot den ryska ekonomin, men frågan är hur långt vi behöver gå för att de ska bita på Putin.

Det står klart att Putins aggressiva utrikespolitik och omfattade militära upprustning den senaste tiden inte bara handlar om att inta Kiev och stoppa den EU-vänliga inriktning Ukraina slagit in på. Den handlar även om att Putin maktfullkomligt vill ta kontrollen över Östersjöområdet och på ett vis som ekar av forntida sovjetisk retorik skrämma sina grannländer till tystnad med sina militära maktanspråk.

Att säkerställa sitt lands försvarsförmåga och att garantera medborgarnas säkerhet och trygghet är en regerings viktigaste uppgift. Detta är den svenska kommande regerings absoluta primära uppgift som borde få högsta prioritet. Därför är det oroande att alliansregeringen utmanas av ett rödgrönt regeringsalternativ, där Miljöpartiet vidhåller att de dramatiskt vill minska försvaret och absolut inte kan tänka sig nya viktiga satsningar.

Givet denna nya situation med eskalerande konflikt i vårt närområde, Ukraina, så står det klart att det bästa sättet att garantera vår säkerhet borde vara Sverige, och Finland för den delen också, borde vara att omedelbart ansöka om Nato-medlemskap. Att ingå i en större politisk säkerhetsorganisation som ett Nato-medlemskap ger är det bästa och enklaste sättet att skydda oss mot varje form av angrepp.

I nuläget finns det inget riksdagsparti förutom Folkpartiet som på allvar är redo att erbjuda Sverige detta skydd. Samarbetsavtalet som Alliansregeringen nyligen tecknade med Nato, Försvarsmaktens höjda stabsberedskap, och Alliansens vallöfte om att skjuta till ytterligare 1,3 miljarder kronor fram till år 2018 är definitivt steg i rätt riktning, men först med ett fullvärdigt medlemskap kan den kommande regeringen garantera oss medborgare den trygghet vi behöver.

Varje ansvarskännande politiker borde i en situation som denna ställa sig frågan: Vilken är Sveriges plats i världen? Och hur kan vi bäst främja de intressen som vi står upp för, nämligen fred, frihet, demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och så vidare? Folkpartiets svar är att Sverige i dag bäst garanterar medborgarnas trygghet inom ramen för ett Natomedlemskap. Jag är övertygad om att vi på så sätt klarar av att organisera vår säkerhet, trygghet och försvar.

Cecilia Wikström, Europaparlamentariker (FP)

Cecilia Wikström Europaparlamentariker (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons