Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna har fel om socialens arbete i Vivalla

Annons

Företrädare för SD gör gällande att försörjningsutbetalningar skulle ske i Vivalla lokalt, vilket inte stämmer (NA 28/2). Så sker inte. I samma veva påstår man att utbetalningarna av försörjningsstöd skulle öka. Inte heller det stämmer.

Alltsedan 2011 har utbetalningar av försörjningsstöd i Örebro minskat och ytterst tydligt, med jämförbara kommuner. En sådan minskning kan bero av ett ökande antal av avslag på ansökningar. Inte ens detta tycks vara fallet i Örebro, vilket tjänstepersoner försäkrat mig om på rak fråga, vid flertal tillfällen vid sittande nämnd (läs: Vuxenutbildnings och Arbetsmarknadsnämnden, VUXAM) Örebro noterar alltså ett minskande försörjningsstöd sju år i rad.

I områden där kriminalitet - vilket förövrigt sker i hela staden - förekommer kan tidiga sociala insatser aldrig synas vara ett problem.

Budgeten för försörjningsstöd minskar sedan nämnda år tillbaka. Samtidigt som riktade insatser till arbetsmarknadsinsatser bär frukt. Så att människor efter riktade arbetsmarknadsinsatser kommer vidare till egen försörjning, om så arbete eller studier. Forskningsstudier, om så hittills få, visar att lokala arbetsmarknadsinsatser tycks vara dem som bäst ger resultat. Siffrorna för Örebro talar tydligt: 35-50 procent kommer vidare i arbete eller studier, egen försörjning. Regeringen har i instruktioner till Arbetsförmedlingen förtydligat krav på samarbete med kommunerna.

Gällande socialens närvaro i Vivalla kan nämnas att den initialt gav oro bland lokalbefolkningen på grund av ogrundade rykten om onödigtvisa barnomhändertaganden. Att samförståndet/samsynen mellan företrädare för socialförvaltningen och klienter ökar och därmed antal besökare kan aldrig vara något negativt. I områden där kriminalitet - vilket förövrigt sker i hela staden - förekommer kan tidiga sociala insatser aldrig synas vara ett problem. Snarare ses som en investering. Människor som tidigt hamnar fel kostar i ett senare skede stora samhällskostnader.

Individer som får stöd, vägledning och inte minst vän- och gemenskap kan i sin tur ge det till andra.

För Socialdemokratin gäller att klasskillnader ska utjämnas aktivt, då kriminalitet har sociala orsaker. Vi gör det med ovan nämnda arbetsmarknadsprogram, men även en utjämnande skol- och socialpolitik. Integration är svårt. Men i vårt samhällsbygge som omfattar alla ska en devis gälla, och för alla: När individen är som svagast ska samhället vara som starkast.

Vi har inte gått i mål på den punkten, tvingas vi konstatera, men få saker förändras fort. Vår strävan är dock tydlig och klar. Inga skillnader ska accepteras som baseras på klass, kön, etnicitet eller härkomst inom vare sig utbildning, vård, försörjningsstöd eller äldrevård. Individer som får stöd, vägledning och inte minst vän- och gemenskap kan i sin tur ge det till andra.

Det samhället eftersträvar framtidspartiet Socialdemokratin, följ gärna resan – på avstånd eller genom direkt engagemang.

Tvivla aldrig på vår vilja att utveckla samhällsbygget. Inget arbete är enkelt. Det vi gör tillsammans är det enda som blir av. Där kan alla bidra. Ditt lägsta engagemang kan vara att solidariskt betala skatt. Vems ärenden SD springer – vid sidan av sina egna står oklart. Ett står dock tydligt, inte bygger de nationen. Det tillfaller oss andra, som inte erkänner ”de andra” som utpekande begrepp. För oss finns bara vi. Tillsammans.

Antti Ahtiainen

Socialdemokraterna i Vivalla och Lundby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons