Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk om – innan det är för sent

Planer finns på ett nytt Kultur- och kunskapscentrum i Strandparken

Annons

Förslaget att placera ett nytt Kunskaps- och kulturcentrum mitt i hjärtat av Strandparken i Askersund är upprörande. Förstör inte det unika grönstråket som löper längs Alsens strand. En så stor, dominerande, modern byggnad som planeras bryter alltför bjärt mot Askersunds småstadsidyll. Var rädd om vår värdefulla miljö – den är svår att återskapa!

Låt även kommande generationer få ta del av det vackra i vår stad. Vi som flyttat hit har loc-kats av just detta. Nu kontaktas vi av länsbor som upprörda ställer frågan: Vad är det som händer i Askersund?

Stoppa alla tokigheter som

att förstöra Strandparken som är en central del av vårt gröna naturstråk

att bryta sönder den sammanhängande grönskan med en jättelik, hög, modern byggnad

att ta bort den enda samlingen av gamla träd som finns i Strandparken

att flytta på det gamla stationshuset till annan plats

att ta bort den nyligen iordningsställda lekplatsen

att bryta upp den nyligen iordningsställda stenskoningen längs strandkanten

att fylla ut en del av viken för att låta ett entrétorg sträcka sig ut i vattnet

Enligt artikel i NA 3 juni kommer länsstyrelsen inte att godkänna att strandskyddet lyfts bort. Tur att vi har en myndighet som ser saken i ett längre perspektiv än vad kommunstyrelsens ordförande, Per Eriksson (S) med partikamrater, gör under sin mandatperiod. Mängder av yttranden har kommit in till kommunstyrelsen och vi kommuninvånare hör hur det kokar av ilska runt köksborden i kommunen. Alla kommer sig inte för att skicka in skrivelser med sina åsikter.

Är markundersökning gjord? Med blotta ögat ser man hur sankt området är. Det måste bli en fördyrande omständighet.

Det stora flöde av fordon – personbilar, bussar och lastbilar som uppstår inkräktar menligt på miljön. Väldigt oklokt att koncentrera allt detta i stadens ”lunga” som Strandparken nu utgör.

De parkeringar som planeras räcker inte till vid de stora evenemang, som man hoppas på. Folk kommer att åka runt i centrum för att leta efter parkeringsplatser. Dagliga till- och fråntransporter förorenar luften ytterligare.

Ett välbesökt samrådsmöte har hållits. Många tydliga, starka invändningar framfördes där. Till vilken nytta? Majoriteten av de församlade uttryckte stark kritik mot att lägga byggnaden så nära vattnet och strandpromenaden.

På ritningen i ett extranummer av tidningen ”Bo i Askersund” har man gjort precis tvärtom! Den kolossala byggnaden har flyttats ännu närmare sjön. Ja man har till och med föreslagit en utfyllnad i viken för ett entrétorg, som skulle sträcka sig ut i vattnet.

Skolan utgör en del av den nya byggnaden. Sjöängsskolan behöver nya lokaler. Varför kan man inte bygga på befintlig skoltomt? Arkitektbyrån Norconsult säger att det inte går att bygga på en sluttande tomt. Har någon annan arkitektbyrå tillfrågats? Varför inte inbjuda till en arkitekttävling? Vi kan åka till månen – varför kan vi inte bygga på en sluttande tomt?

I artikeln i NA får Per Eriksson frågan: ”Det är ju inte bara länsstyrelsen som är emot placeringen vid vattnet, utan också en hel del kommuninvånare som skrivit kritiska samrådsyttranden. Hur kommenterar du det?”

Eriksson svarar: ”Det kommer många positiva synpunkter, inte minst från eleverna som ska gå där varje dag. Och det väger tyngre för mig.”

De barn han åsyftar lär vara ganska unga nu. Majoriteten bör vara i åldern noll till elva år. Ska deras åsikt verkligen väga tyngre än den röstberättigade delen av befolkningen?

Det här ser ut att bli en långdragen historia. Kommunstyrelsens ordförande lyssnar mer på blivande elever i skolan än på länsstyrelsen och de många kommuninvånare som är kritiska till byggnadens placering. Ett eventuellt tillstånd kommer troligen att följas av en mängd överklaganden. Tidsutdräkten blir enorm, kostnaderna likaså. Tänk om nu, medan tid är och släpp prestigen! Säkert finns det en bättre lösning på placeringen av vårt Kultur- och kunskapscent-rum.

ULF PALMKVIST

Askersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons