Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk om, lägg inte ner missbruksenheten i Nora

Vi hade förhoppningar om att man från majoritetens sida skulle ta sitt förnuft tillfånga och ändra sig i sitt budgetförslag, att enskilt som enda konkreta åtgärd välja att lägga ner den så kallade ”missbruksenheten”.

Annons

Att man i stället skulle låta verksamheterna bedöma var man ska hitta strukturförändringar som gör att ingen verksamhet skadas eller hotas att tas bort som i det här fallet.

Vi står inför en verksamhetsförändring inom förvaltningsorganisationen som kan ge oss möjligheter att hitta samordningseffekter som kan bidra till att klara ekonomin i Nora.

Vi förstår därför inte varför man så ihärdigt väljer att agera så här.

Kan det vara ideologi?

I så fall rimmar det ganska illa med grundvärderingarna om att värna de svagaste i samhället.

Mot bakgrund av vad Alkohol- och narkotikagruppen (ANG) hittills presterat i dessa frågor sen sin uppstart i april i år så blir det än mer obegripligt.

ANG har förutom att man varit ett stort stöd för de enskilda individer och deras anhöriga som behövt hjälp, också varit en nyckel till att socialtjänsten, skolan, fritidsgården och polisen med flera fått i gång en bra samverkan.

ANG har bidragit till att föräldrar på stan kommit i gång igen efter att ha haft informationsmöten på skolan. Man har fått i gång två anhöriggrupper och är på gång att starta en tredje.

ANG har organiserat och bjudit in till ett par välbesökta och mycket uppskattade föreläsningar för ett stort antal medarbetare i kommunen.

ANG har varit en starkt bidragande aktör i att få igång en så kallad SMADIT-verksamhet på Lindesbergs sjukhus tillsammans med polisen, landstinget, psykiatrin och socialtjänsten.

SMADIT är en mottagning dit polisen kör de som ertappas rattonyktra, drogpåverkade i trafiken för en första kontakt för missbruksbehandling.

ANG är på väg att bli en förebild för andra kommuner i detta viktiga arbete.

Detta och mycket mer avseende rådgivande, opinionsbildande och samverkande arbete kan nu omkullkastas av majoritetens budgetförslag.

En önskan är att ni tänker om inför kommunfullmäktige på tisdag.

Den här verksamheten är allt för viktig att göra partipolitik av.

Vi Moderater kommer tillsammans med Alliansen lägga ett budgetförslag som kommer att innebära att verksamheterna får ta fram förslag på åtgärder som krävs för att klara ramarna vi i politiken beslutar och vi tror inte att ANG kommer att bli det första man föreslår då.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons