Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillåt samtal på skolor

Annons
Nej till tystnad. Vi kan inte tillåta ett litet antal högerpopulister bestämma formerna för det demokratiska samtalet eller tvinga oss till tystnad, skriver Gabriel Wikström och Ellinor Eriksson från SSU. På bilden: en valaffisch från Sverigedemokraterna. ARKIVBILD:Mark Earthy/SCANPIX

I Sverige är främlingsfientligheten på frammarsch. Högerextrema partier finns i dag representerade i parlament på alla politiska nivåer samtidigt som samhällsklimatet har blivit hårdare. Enskilda grupper pekas ut som roten till många samhällsproblem och en uppdelning i ett vi och ett dem växer fram. Hittills har hatet, i form av våld, diskriminering och andra kränkningar framförallt riktats mot invandrare, HBT-personer eller politiskt oliktänkande. I det långa loppet är dock rasistiska och högerpopulistiska rörelser ett hot mot alla oss som vill ha friheten att själva välja hur vi vill leva våra liv.

Strategin från etablerade partier och samhällsinstitutioner har hittills gått ut på att möta de högerpopulistiska och högerextrema krafterna med tystnad. Deras närvaro på skolor och andra forum har begränsats samtidigt som öppen debatt många gånger har avisats. Detta har bidragit till att de höger-extrema rörelserna kunnat utmåla sig själva som sanningsbärande martyrer som tystats av etablissemanget. Något som väckt sympatier och indirekt bidragit till att de vuxit i styrka.

Samtidigt har denna tystnadens strategi bidragit till att det offentliga samtalet ibland har uteblivit och förtroendet för de etablerade partierna minskat. Samhället har blivit mindre öppet och de högerextrema krafterna har stärkts i sin kritik av de etablerade partierna.

För tio år sedan frodades det politiska samtalet på många skolor. De politiska ungdomsförbunden var välkomna att hålla klasspresentationer eller stå med bokbord. De problem unga upplevde i sin vardag synliggjordes samtidigt som samtalet om värderingar och politiska lösningar var ständigt närvarande.

I dag är i stället de flesta skolor stängda för de politiska ungdomsförbunden. Argumentet för detta är att man inte vill släppa in främlingsfientliga krafter på skolorna och eftersom man inte får exkludera någon enskild så exkluderar man därför i stället alla. Följden har blivit att de demokratiska ungdomsförbunden inte finns i skolan på samma sätt som förut medan de högerextrema krafterna struntar i förbudet och sprider sin propaganda ändå. Det politiska samtalet uteblir och representanter för högerextrema rörelser får stå oemotsagda.

Det demokratiska samhället har uppenbart misslyckats med att stoppa de högerextrema krafterna. I stället för att försöka ignorera högerextremismen och bemöta dess företrädare med tystnad måste vi som tror på demokrati och yttrandefrihet ta debatten och därmed visa att vi står upp för just de värden vi säger oss värna. Vi kan inte tillåta att ett litet antal rasister och högerpopulister bestämmer formerna för det demokratiska samtalet eller tvingar oss till tystnad. I stället borde vi, som Norges statsminister Jens Stoltenberg sa efter Utöyamassakern, kräva ”ännu mer öppenhet och ännu mer demokrati”.

I detta syfte genomför SSU en kampanj för att uppmärksamma högerextremismen och vilka konsekvenser den fått på vårt öppna samhälle. Ett av våra viktigaste krav, såväl konkret som symboliskt, är att skolorna öppnas för de politiska ungdomsförbunden.

Det är nämligen först när det politiska samtalet får ta form och föras fritt som högerextrema krafter kan motverkas och vi få ett samhälle där alla är fria att välja hur man vill leva sitt liv.

Ellinor ErikssonFörbundssekreterare för SSU

Gabriel WikströmFörbundsordförande för SSU

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons