Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillväxten är en god grund för utveckling av välfärden

Annons
Örebro nådde 140 000 invånare under 2013 och staden fortsätter att växa. Det innebär bland annat att fler bostäder måste byggas, skriver Lena Baastad (S), Lennart Bondeson (KD) och Rasmus Persson (C). Arkivfoto: Jonas Eriksson

Det är bara dagar kvar på år 2013. Vi kan konstatera att Örebro kommun har ett framgångsrikt år bakom sig. Trots djup ekonomisk kris i omvärlden håller kommunen sin budget. Alla siffror är inte sammanräknade än, men de rapporter vi får tyder på att vi går mot ett överskott. Det är pengar som behövs för att klara den fortsatta utvecklingen av Örebro.

2013 var året då Örebro passerade 140 000 invånare. Befolkningstillväxten fortsätter att vara jämn och hög. Det här är en god grund för att Örebro ska klara utvecklingen i välfärden. Men det ställer också krav på att den kommunala verksamheten hela tiden kan tillgodose de behov en ökad befolkning medför. Ytterligare en aspekt på det området är att bostadsbyggandet i kommunen måste vara jämnt och högt. Under nästa år ska det kommunägda bolaget Öbo färdigställa ungefär 400 lägenheter. Därtill jobbar kommunen hårt för att lösgöra mark och hantera bygglov för privata aktörers bostadsbyggande.

Vi har under 2013 belönats som årets kvalitetskommun. Detta ger oss sammantaget ett gått utgångsläge inför framtiden. Men den kommunala verksamheten kan aldrig slå sig till ro eller betraktas som färdigutvecklad. Förskolan och omsorgen av personer med särskilda behov är två kommunala verksamheter som växer i Örebro. Utbyggnaden pågår kontinuerligt och kommer att fortsätta även 2014. Vår nya skolutvecklingsorganisation har börjat arbeta i praktiken. Många skollokaler byggs just nu om och anpassas för dagens behov. Vi har gjort stora insatser på det området och de fortsätter under 2014.

De offentliga investeringarna i Örebro har varit massiva under de senaste åren. Vi bygger förskolor, skolor och omsorgsboenden. Detta bidrar till jobb och utveckling i det lokala näringslivet. Det har varit klok politik att genomföra många tunga investeringar i Örebro under de senaste åren. På så sätt har vi kunnat rädda en hel del skatteintäkter och hållit emot arbetslösheten, medan krisen härjat i Europa.

Beroendet av försörjningsstöd har fortsatt att minska i Örebro under 2013. Det bottnar i ett aktivt och långsiktigt arbete med att hjälpa människor från bidrag till arbete. Kommunen och Arbetsförmedlingen är i full färd med att ytterligare stärka sin samverkan och kommunen tänker fortsätta med att erbjuda så kallade komjobb, en resursanställning inom den kommunala sfären, under 2014. Det har varit en lyckad metod för att minska gapet till arbetsmarknaden, för dem som står utanför.

Den politiska plattform våra tre partier skrev när samarbetet inleddes är i färd med att genomföras. Egenmakten för brukarna ökar inom till exempel hemtjänsten, vi har ökat öppettiderna på fritidsgårdarna, vi har stöttat de skolor som bäst behövt utveckla sina resultat och vi har givit det lokala föreningslivet stärkta resurser.

Konserthuset ska restaureras. Därtill har Tegelbrukets (aktivitetshus för ungdomar) öppnat och kommunen har börjat arbeta aktivt med att fler sociala investeringar ska ske. Vi har tagit ansvar för kommunens näringslivsutveckling, vi har bidragit till en ökad lokal produktion av klimatsmart el och vi har sett till att alla skolor i Örebro kommuns regi erbjuder läxhjälp till de barn som behöver stöd. Vi är glada och stolta över att Örebro växer och utvecklas. Nu återstår några månader av hårt arbete innan vi går in i en valrörelse, där Örebros framtid kommer att diskuteras mer på djupet. Utmaningar finns.

Fler jobb krävs till exempel för att resurserna i välfärden ska öka på rätt sätt. Men vi hoppas och tror att vi kan vara överens över partigränserna, att Örebros utgångsläge inför framtiden är gott.

Lena Baastad

Komunstyrelsens ordförande (S)

Lennart Bondesson

Kommunalråd med ansvar för näringsliv och tillväxt (KD)

Rasmus Persson

Kommunalråd med ansvar för social välfärd

Lena Baastad  (S) m fl om året 2013 i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons