Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots att människor kommer närmare ökar främlingshatet

Annons
Väntande resenärer på Arlanda. Människors resande har ökat påtagligt och allt talar för att den utvecklingen kommer att fortsätta. Ändå finns det en utbredd rädsla för främlingar, skriver Klas-Olof Jansson.

Såg en sekvens i ett tv-program för något år sedan. Främlingsfientligheten ökar i Sverige, meddelade programmet. Strax innan hade jag lyssnat på Ulf Peder Olrogs gamla visa ”Samling vid pumpen.” Den skrevs visst 1945 och händelsen/slagsmålet, som visan handlar om, hade hänt långt tidigare. När slagsmålet i ”grusgropa” skedde var Tunabergare och Buskhytteborna främlingar för varandra och sådana var, då som nu, ett hot mot friden i den egna gruppen. Då var fortskaffningsmedlet häst och vagn eller apostlahästar. Bortom tre timmars enkel resa fanns de hotfulla främlingarna.

Nu flyger vi till vilken plats som helst i Europa på mindre är tre timmar. Dessutom kan vi, talande och skrivande, nå andra människor på nolltid.

Om tidsavståndet är det samma då som nu för främlingskap, finns de för oss okända människorna bortom Uralbergen och söder om Medelhavet. Flyget utvecklas. Snart har vi Airbus 800 här. Då kan dubbelt så många människor färdas för samma besvär och tid som 400 gör nu.

Sociala medier kommer

också att utvidga sina kontaktnät i takt med att världens fattigdom minskar. Kort sagt; allt färre människor blir främlingar för varandra. Och ändå ökar alltså främlingsfientligheten i landet. Motsägelsefullt milt uttryckt.

Det kanske inte är så förunderligt, trots allt. Det handlar om politik och om mytbildning. Och här har det hänt en abrupt förändring under ganska kort tid. En förändring som medför att främlingshatet ökar, trots att det relativa antalet främlingar minskar i takt med allt bättre kommunikationer.

På den politiska retorikens skuldkonto har alltid stått ett mått av mytbildning. Det har inte varit bra. Men denna mytbildning har ändå varit marginell. Så hände något i svensk politik. Ett parti som kallade sig Ny demokrati dök upp. Då blev mytbildningen rumsren och ett systematiskt arbetsverktyg i politiken. Alla vet hur det gick. Ny demokrati sprängdes sönder av egen destruktiv kraft.

Men mytbildarna lever

kvar och har skaffat sig en ny front. Denna heter Sverige-demokraterna, förkortas SD, och lever nu gott på de rester som Ny demokrati lämnat efter sig. SD står på tre ben.

Det ena handlar om främlingsrädsla. Med hjälp av myter och en ofullkomlig invandringspolitik frodas detta ben och växer sig allt starkare.

Det andra benet handlar om att det finns enkla och lättförståeliga lösningar på svåra problem. Det här benet stöttar det första.

Det tredje benet har en kraftig fotsula som heter fascism.

SD med Jimmie Åkesson

i spetsen har försökt att frigöra sig från detta tredje ben. Det är viktigt för partiet ty de flesta som röstat på SD har nog gjort det för invandringen och de enkla lösningarnas ben, men känner antagligen samma avsky, som vi andra, för fascismen.

Tiden, menar jag, talar mot främlingsrädsla. Men det går långsamt och på senare tid har så mycket hänt att nu är det bråttom med att hindra tillväxten av SD:s tre ben.

Riksdagsmannen Kent Ekeroth, SD, har nämligen motionerat om en svensk variant av nazismens judestjärna. När motionen blev offentlig hände något som, bildligt uttryckt, förmörkade himlen. Kristdemokraterna signalerade att de nu ska verka för att ”dra åt svångremmen” för invandrare. Ett parti som gör anspråk på att ha kristna rötter! Man häpnar.

Men det finns hopp. Dagarna innan detta skrivs har kulturpersonligheterna Malena Ernman och Niklas Strömstedt gått till hårt angrepp på Kristdemokraterna för deras utspel. Strömstedts kommentar på Tvitter lyder: ”11:e budet: När Du ligger farligt nära fyraprocentspärren må du fiska i grumligt vatten.” Malena Ernmans reaktion är lika bitsk.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons