Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga drabbas mest av oppositionens tänkta skattehöjningar

Annons

Med tanke på den hårda kritik som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet riktat mot regeringen är det förvånande att deras förslag till vårbudget är så innehållslös. Det enda riktigt skarpa förslaget de har handlar om att kraftfullt höja skatterna och göra det dyrare att anställa unga. Det är en politik som är lika obegriplig som den är ologisk.

Alliansens utgångspunkt är den motsatta och vår arbetslinje handlar om att få fler i arbete och att färre ska stå utanför arbetsmarknaden. Den politiken har tagit oss i rätt riktning, vilket inte minst blir tydligt när vi ser att utanförskapet har minskat med drygt 200 000 personer sedan maktskiftet och sysselsättningen har ökat.

Det skarpa i oppositionens förslag handlar, precis som vanligt, bara om nya skattehöjningar. Sammantaget skulle skattehöjningarna bli cirka 30 miljarder kronor om Socialdemokraterna fick bestämma och anmärkningsvärda 76 miljarder kronor om Vänsterpartiet fick sin vilja igenom. Hur de ska göra för att komma överens återstår att se. Ett rödgrönt rege-ringsalternativ skulle bland annat innebära höjda marginalskatter med åtta procent för alla som tjänar över 28 000 kr i månaden, höjd bolagsskatt med tio miljarder kronor, en försämring av rut och rot och kraftigt höjda skatter på transporter. Sammantaget skulle dessa höjningar starkt missgynna företag och hota svensk konkurrenskraft.

Det mest bekymmersamma handlar om de skattehöjningar som med kirurgisk precision riktar in sig mot våra unga. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill chockhöja arbetsgivaravgifterna för unga anställda med det dubbla. Tusentals jobb är farozonen och bara i Örebro skulle den höjning de föreslår innebära ökade kostnader på 480 miljoner kronor. På vilket sätt det ger fler jobb är minst sagt oklart.

Vi måste fortsätta att stärka drivkraften till jobb samtidigt som vi måste sänka trösklarna för dem som står långt från arbetsmarknaden. En nedmontering av arbetslinjen och en mycket olycklig återgång till bidragslinjen kan bara leda till färre jobb, minskade skatteintäkter och fortsatt arbetslöshet för dem som står längst från arbetsmarknaden.

Elisabeth Svantesson

Riksdagsledamot (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons