Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga ska tjäna pengar

Annons
En rättighet. Ungdomar ska få chansen att tjäna egna pengar, skriver Murad Artin och Matilda Fredriksson från Vänsterpartiet. Arkivbild: Jessica Gow/Scanpix

Unga tjejer och killar är oskyddade på dagens tuffa arbetsmarknad. Ungdomar har svårare att hitta ett fast jobb på heltid och blir snabbare utan jobb i dåliga tider. I Örebro kommun ligger ungdomsarbetslösheten över snittet i riket och har dessutom ökat.

Vi ser hur kommunen pressas av regeringes arbetsmarknadspolitik och får ta ett stort ansvar för regeringen Reinfeldts misslyckanden med att skapa stabila arbetsvillkor för unga, främst kvinnor. Statsbidraget till Örebro kommun minskar för arbetsmarknadspolitiska insatser samt vuxenutbildning och unga tvingas allt tidigare välja sin tilltänkta framtida yrkesbana. För ungdomar som inte klarar sin gymnasieutbildning blir den bistra verkligheten ofta långa och återkommande perioder i arbetslöshet. Här blir satsningar på yrkesvux extra viktiga.

Förslag som försämrar ungdomars villkor på arbetsmarknaden duggar tätt från de borgerliga partierna. Vi ser idéer om sänkta ungdomslöner och förlängning av provanställningar från sex till tolv månader. Otrygga visstidsanställningar är ett av de största problemen för unga tjejer och killar på arbetsmarknaden i dag. Unga håller på att bli ett B-lag på arbetsmarknaden utan rättigheter. I stället för ytterligare otrygghet behöver ungas rätt till fasta jobb stärkas.

De som är unga i dag ska bära upp samhället imorgon. Alla misslyckanden med att erbjuda ungdomar en meningsfull sysselsättning i stället för arbetslöshet drabbar våra unga. Unga människor står för en stor och positiv kraft i vårt samhälle. De är kreativa och ser nya lösningar. Att ingjuta hopp och framtidstro i dagens unga generation är en framtidsinvestering för Örebro.

Med politisk vilja kan Örebro kommun bidra till att värna välfärden, tryggheten och jobben. I Örebro gör Socialdemokraternas majoritetssamarbete med de borgerliga partierna Centerpartiet och Kristdemokraterna i stället att de avsäger sig kommunens ansvar för ungdomssatsningar och i stället förlitar sig på näringslivet. Tidigare krav från Socialdemokraterna om jobb från första dagen och garanterat sommarjobb till alla unga gäller inte längre, och i stället ska företagarna fixa jobben. Det är bra att näringslivet vill vara med och ta ansvar för vårt framtida Örebro, men inte samtidigt som majoriteten sparar in fyra miljoner kronor, jämfört med 2011, på feriepraktik för gymnasiestudenter. Till det läggs ytterligare en miljon i besparingar på den nämnd som sköter arbetsmarknadsinsatserna i kommunen.

Vänsterpartiet vill samla alla resurser som finns kring arbetslösa ungdomar och skapa arbete och utbildning som innebär att man via en fast månadsinkomst kan bli självständig och få möjlighet att skapa sitt vuxenliv. Vi vill garantera att insatser, bland annat etableringsjobb, trainee och specialutformade utbildningsinsatser, för att få ungdomar i jobb ska börja från dag ett av arbetslösheten. Vi vill garantera sommarjobb för dem mellan 16 och 18 år för att ge chansen till att, kanske för första gången, tjäna egna pengar och få egna kontakter på arbetsmarknaden.

Vi måste se till att rusta arbetslösa unga med utbildning och bra och hållbara praktikplatser som kan övergå i jobb och göra dem delaktiga. De är inga pinnar i en statistik, de är invånare i en stad som borde vara en stad för alla.

Murad ArtinOppositionsråd i Örebro (V)

Matilda FredrikssonLedamot i vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Örebro (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons