Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsarbetslöshet och äldre-omsorg är områden vi prioriterar

Socialdemokraternas valprogram bygger på en vision om hur Hällefors kommun kommer att se ut 2020.

Annons
Centrumhuset i Hällefors.  Vänsterpartiet vill anpassa centrumbilden efter hur många människor som bor i Hällefors. Det behövs en ner förtätad centrumatmosfär med nya mötesplatser och fler grönytor.Arkivfoto: Elisabet Brynge

Vårt arbete kommer att präglas av samarbete både i de politiska arbetet och i formandet av kommunens verksamhet. Vi är övertygade om att civilsamhället spelar en stor roll för samhällets utveckling, vi kommer fortsätta att utveckla ett samarbete med föreningar och företag på orten och fortsätta att utveckla en bra dialog med våra invånare.

Vi kommer att fördjupa och utöka vårt samarbete med andra kommuner och regioner både i framtidsinriktade, nyskapande projekt och i ordinarie befintliga verksamheter. Jag vill särskilt peka på några frågor som vi kommer att lyfta i vårt politiska arbete under mandatperioden.

Är du ung ska du jobba eller plugga, du ska inte börja ditt vuxna liv med att vara långtidsarbetslös. Vi vill avsätta en miljon per år under mandatperioden för riktade insatser mot ungdomsarbetslösheten. Vi tror att kommunens arbetsmarknadsenhet är en viktig resurs både vad gäller riktat arbete mot ungdomsarbetslösheten men också angelägen för vuxna som vill komma vidare mot önskade yrkesval.

Vi vill skapa Örebro läns bästa äldreomsorg, det ska vara fint och tryggt att få åldras i Hällefors.

Vi kommer att organisera kommunens äldreomsorg så att den är anpassad och dimensionerad efter medborgarnas behov både avseende olika boendeformer och servicegrader. För att möta de behov som finns av gemenskap och goda möten kommer vi starta inspirerande, sociala mötesplatser på minst två platser i kommunen.

I kommunens barnomsorg och grundskola ska barnen få utvecklas utifrån sina egna förutsättningar, behov och möjligheter. Alla elever som lämnar grundskolan är godkända för vidare studier.

I dag tar vår gymnasieskola emot elever från övriga Sverige på särskilda profilerade kurser inom bland annat teknik- och måltidsområdet och vi erbjuder också möjlighet att läsa några av de nationella program som är behörighetsgivande för fortsatta studier. För att vi även fortsättningsvis ska ha en gymnasieskola i Hällefors behövs särskilda utvecklingsinsatser. Vi tror också att gymnasieskolan behöver växa för att bli mer attraktiv och stimulerande både för elever och personal.

Under mandatperioden kommer vi årligen avsätta en miljon för jämställdhetsfrämjande åtgärder. Pengarna vill vi använda till att höja upp tjänstgöringsgraden hos kommunens anställda, från deltid till heltid. På kort sikt kommer det att påverka både skola och omsorg i positiv riktning, bland aannat är det sannolikt att sjukskrivningarna kommer att minska. Långsiktigt påverkar det pensionerna, ett stort framsteg för jämställdheten då de flesta ”deltidare” är kvinnor.

Se det här som ett litet axplock, saxat ur Socialdemokraternas valprogram, lokalt och nationellt, skrivet i augusti 2014, cirka en månad före valet. Mycket kan hända innan det är dags för val igen 2018, så se det här som en början, som frågor som vi initialt kommer att ta tag i för att skapa ”ett gott liv i Hällefors”.

Förmodligen kommer vi möta nya utmaningar under resans gång och då är vi också beredda att ta oss an dem, vi vill gärna ha ert förtroende och vi kommer att ta det ansvar ni ger oss.

Annahelena Jernberg (S) Hällefors

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons