Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmaning till Löfven vid besöket i Kumla: Sverige behöver skyddande lagar som värnar asylrätten

Annons

I dag besöker statsminister Stefan Löfven Karlskoga och Kumla här i Örebro län. Vi hoppas att han får möjlighet att läsa tidningen på väg mellan kommunerna för vi från Kumla har en hälsning och en vädjan vi vill föra fram.

Under 2015 kom exceptionellt många flyktingar till Sverige, många av dem ensamkommande barn och unga med rötterna i Afghanistan. Personalstyrkan på Migrationsverket var inte dimensionerad för detta, flera handläggare slutade, andra blev sjuka. Ett stort antal nya handläggare, många gånger oerfarna, anställdes.

Förutom handläggare saknas ombud, gode män och andra som ska finnas runt en asylsökande, särskilt en ung person. Det har naturligtvis satt sina spår på kvaliteten i bedömningarna och besluten.

Vi ser självskadebeteende och suicidförsök, vi ser apati och uppgivenhet.

Det är vi som finns ute i kommunerna som möter ungdomarna, som haft dem boende hos oss under två år och som nu ser hur de vid ett avslag står mer eller mindre skyddslösa. De har gått i våra skolor, spelat i våra fotbollslag och vi ser hur den oerhört långa processen trasar sönder dem.

Vi ser självskadebeteende och suicidförsök, vi ser apati och uppgivenhet. Den korta respit som medges för att gå ut skolan är inte nog, särskilt som det för många upplevs som fullständigt meningslöst att gå till skolan för att lära sig svenska där en utvisning ändå väntar om hörnet.

Förutom för ungdomarna själva slår det här hårt mot alla i omgivningen, mot vänner, lagkamrater och klasskompisar, mot lärare, tränare och gode män. Vi som verkar här i kommunen försöker göra vår del, men vi räcker inte till.

Det är ohållbart att åldern fått så oerhört stor betydelse i förhållande till skyddsskäl.

Migrationsöverdomstolen har konstaterat att för barn utan nätverk i Afghanistan är risken så stor att asyl (alternativt skyddsbehövande) ska beviljas. Rimligen bör därför asyl för alternativt skyddsbehövande kunna gälla även unga över 18 år. Samtidigt ser vi hur ungdomar som hunnit fylla arton eller skrivits upp i ålder förväntas klara sig själva. Det är ohållbart att åldern fått så oerhört stor betydelse i förhållande till skyddsskäl. För att komma tillrätta med detta behöver bland annat särskilda och synnerliga skäl som grund för uppehållstillstånd återinföras.

Domen har dock inte gett den vägledande effekt vi trott ens för barn. Vi ser också att de grupper som i Migrationsverkets egna rättsliga ställningstaganden bedöms särskilt utsatta inte verkar värnas, exempelvis hazarer och HBT-personer.

Det är inte politikers sak att göra bedömningar av skyddsskäl men det är politikens ansvar att stifta lagar som gör att utvisningsbeslut fattas i linje med verkligt skyddande lagar som värnar asylrätten. Vår hälsning till Stefan Löfven är därför: Initiera samtal med övriga riksdagspartier för att återinföra särskilda och synnerliga skäl som en möjlighet till uppehållstillstånd.

Samtidigt skickar vi en vädjan till Migrationsverket – Afghanistan är inte ett säkert land. Utvisningarna och avvisningarna måste stoppas.

Christina Örnebjär, Liberalerna, riksdagsledamot från Kumla

Christian Lahesalu, Liberalerna, oppositionsråd och gruppledare för i Kumla

Cristoffer Stockman, Centerpartiet, gruppledare i Kumla

Carina Riberg, Miljöpartiet, gruppledare i Kumla

Lena Rosborg, Vänsterpartiet, gruppledare i Kumla

Robert Roos , medlem i Socialdemokraterna, Kumla

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons