Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan Björkborn hade det inte funnits något Nobelpris

Namnet Alfred Nobel är Sveriges internationellt sett starkaste och mest positiva varumärke som för tankarna till fred, forskning och framsteg.

Annons

Snart tas de första spadtagen till nya Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm.

Regeringen har beslutat att stå för driften och Stockholms kommun har bidragit med tomten, samtidigt som själva byggnationen har privata finansiärer. Det nya centret kommer att ersätta Nobelmuseet i Gamla Stan, samtidigt som det kommer att blir en viktig arena för utställningar, konferenser och vetenskapliga möten.

Det är naturligt att Sveriges huvudstad tar ett huvudansvar för Nobel-institutionen. Men när nu ett helhetsgrepp tas för att förstärka varumärket Nobel, behöver ytterligare en plats finnas med – Björkborn i Karlskoga, där Alfred Nobel hade sitt hem. Till skillnad från museet i Stockholm som fokuserar på Nobelpristagare visar Nobelmuseet i Karlskoga vem Alfred Nobel var som person och den historia som ligger bakom Nobelprisets skapande.

På Björkborns herrgård finns den autentiska miljön, det viktiga testamentet, intressant korrespondens och Nobels bevarade laboratorium i full funktion.

Till följd av att Alfred Nobel reste så mycket och även bodde långa tider i både Frankrike och Italien har inte Björkborn riktigt slagit igenom som bärare av Nobels arv.

Björkborns status finns det däremot ett franskt domstolsbeslut på, då det länge var oklart om testamentet skulle hanteras i Frankrike eller i Sverige. Det fanns en överhängande risk att hans arv skulle gå till franska staten. Men enligt fransk lag fastslogs att en man skall anses bo där hans hästar står stallade.

Då Alfred Nobel hade sina tre ryska travhästar på Björkborn fastställde en fransk domare att Nobels hem var i Sverige och Björkborn i Karlskoga.

Det är glädjande och mycket betydelsefullt att staten spelar en så aktiv roll i Nobelfrågorna.

Men att ge ett framtida Nobel Center 30 miljoner per år, som regeringen lovat, och inte något till Björkborn, det är inte en rimlig fördelning av resurserna.

Något av det statliga guldregn som kommer att falla över det nya Nobel Center, när det väl står klart, borde rimligen också gå till driften av Björkborn som nu till stora delar står på ideella ben och är helt utan statliga medel.

Det skulle också vara ett sätt att integrera Björkborn i den statliga strävan att dra nytta av och vidareutveckla varumärket Alfred Nobel.

Landshövding, Örebro län

Jens Schollin,

Rektor vid Örebro Universitet

Lars-Axel Nordell (KD)

Riksdagsledamot, Örebro län

Rose-Marie Frebran,

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons