Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning, fler bostäder och satsning på innovationer

Svensk ekonomi står sig hyfsat väl med en tillväxtprognos på två procent i år. Riksbanken har sänkt reporäntan ytterligare vilket håller konsumtionen uppe och de sunda statsfinanserna ger oss en stabil krona.

Annons
Johan Davidsson,  Kontorschef Swedbank Örebro

Landet som helhet mår bra, men under ytan händer något.

Vissa städer och regioner har en positiv utveckling och framtidstro, som till exempel Örebro, medan andra står mer och stampar eller till och med går bakåt.

Den utveckling vi ser i Sverige är inte unik. En liknande utveckling kan tydas i hela västvärlden.

Tre av de mest dominerande samhällstrenderna just nu stavas globalisering, urbanisering och digitalisering. I takt med att både människor och företag blir mer globala, fler människor flyttar till städer och att mycket av det vi människor gjorde förut nu kan göras mer effektivt på nätet eller med mobiltelefonen så utvecklas olika städer i olika riktning.

I vissa städer frodas utveckling, innovation och tillväxt, medan andra städer går i motsatt riktning.

I USA är denna utveckling slående. I vissa av landets städer pekar alla pilar i rätt riktning, som i till exempel Boston och San Francisco.

Städerna växer, utbildningsnivån ökar, och arbetslösheten är låg.

Medellivslängden ökar och löner för både hög- och lågutbildade stiger. I andra städer som till exempel Detroit går allt åt fel håll. I USA har olika städer glidit isär till den grad att skillnaden i medellivslängd mellan den högsta och lägsta i dag skiljer 15 år.

Några nyckelfaktorer som

förklarar skillnaden är skapandet av ”innovationsjobb” och satsning på utbildning. Vi kan ha olika åsikter om denna utveckling, men viktigt för Örebro tror jag är att förhålla sig till den.

Hur ska då Örebro vinna i den alltmer tuffa och snabbfotade konkurrensen om kompetens och kapital. Först och främst är det viktigt att staden har en strategi för att fortsätta växa i befolkning och att unga stannar i staden. För att göra detta är universitetets roll viktig och att vi bygger mycket bostäder för olika behov.

En annan otroligt viktig del för att skapa en vinnande stad är skapandet av innovationsjobb.

Om grundaren till nästa Microsoft, Ikea eller Apple finns i Örebro – kliv fram så ska vi stötta dig! Forskning visar att varje innovationsjobb skapar fem till jobb i servicesektorn i ekonomin.

Andra viktiga faktorer är kvalitén på utbildning och en öppen och tolerant inställning till olika kulturer.

Att Örebro kommuns skolresultat är på plats lägre än 250 av landets 290 kommuner är naturligtvis alarmerande. Vi behöver även förstärka nätverken mellan det gamla och nya Örebro.

I Örebro har

vi alla förutsättningar för att lyckas och ödet ligger helt och hållet i våra egna händer. Modigt ledarskap och samverkan mellan kommun, utbildning och näringsliv kommer vara nödvändigt för att lyckas.

På Swedbank i Örebro är jag och mina medarbetare djupt engagerade i stadens utveckling.

Detta lever och andas vi varje dag utöver att hjälpa våra kunder lösa deras behov.

Nästa år när det är 750-årsjubileum i Örebro vill vi naturligtvis tillsammans med andra partners göra något extra.

Därför kommer vi att arrangera evenemanget ”Tillväxtdagarna” i maj 2015 för att diskutera dessa frågor.

Detta blir ett av våra bidrag för att Örebro ska vinna i konkurrensen om kompetens och kapital.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons