Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Utförsäljningen måste stoppas"

Sverige befinner sig inför sin största utmaning i bostadsplaneringen sedan miljonprogrammet. Om vi ska klara av arbetsuppgiften att tillgodose det stora behov av bostäder som behöver byggas de kommande åren kommer det att krävas en progressiv och viljestark bostadspolitik. I dag saknas en politisk ledning som vågar och kan ta det ansvaret.

Annons
Öbo vill sälja 1 148 lägenheter, bland annat 414 lägenheter på Granrisvägen och Tallrisvägen i Brickebacken.

Siffrorna som beskriver problemet känns närmast overkliga. 216 000 ungdomar står utan egen bostad och beräkningar visar att det skulle krävas 128 000 nya lägenheter för att täcka behovet. Inom fem år har dessutom antalet unga mellan 20 och 27 år ökat med 120 000 personer när över 600 000 ungdomar i åldrarna 15 – 19 år kommer att vilja flytta hemifrån inom en relativt snar framtid.

Många tvingas redan nu bo kvar hos sina föräldrar, varpå det självständiga vuxenlivet skjuts på framtiden. Andra lever sitt liv i en kappsäck och får flytta mellan olika andrahandskontrakt. Tiden i bostadskö kan i många fall bli åratal lång vilket minskar möjligheten för unga att flytta för att börja drömutbildningen eller till det nya jobbet. På grund av bostadsbristen får de som vill bilda familj skjuta drömmen på framtiden samtidigt som arbetslösa eller den med osäker anställning står chanslös i konkurrensen om de få lägenheter som finns.

En svag eller obefintlig bostadspolitik påverkar många andra delar av livet. Förutsättningen för alla att kunna leva ett tryggt liv där det finns utrymme att skaffa sig utbildning, bilda familj och göra karriär bygger på att det finns en långsiktig bostadspolitik. Politikens målsättning måste vara att garantera att det finns bostäder för livets olika tidpunkter och också möjliggöra för människor att välja mellan olika sätt att bo.

Under lång tid har vi sett att byggandet har släpat efter och trots att diskussionen om den undermåliga takten i bostadsbyggandet har pågått under lång tid har inte mycket skett för att åtgärda problemet. I stället har bostadsbristen vuxit med 30 000 lägenheter sedan 1997. I Örebro tvingas de som vill föra en bostadspolitisk diskussion debattera frågan om utförsäljning av Öbo-lägenheter. Det tar energi från uppgiften att lösa de bostadspolitiska problem som vi står inför. Att utförsäljningen av hyresrätter inte löser situationen för de ungdomar som står utan lägenhet är helt uppenbart. Det är också tveksamt om det verkligen kommer att, som majoriteten försöker hävda, höja attraktionskraften i de områden som berörs och motverka segregationen.

Däremot står det klart att de människor som bor i lägenheterna som är aktuella för utförsäljning inte vill att deras hem ska säljas. När Hyresgästföreningen har träffat människor ute i Vivalla, Brickebacken, Oxhagen och Varberga möter våra företrädare upprivna människor som är ledsna, arga och besvikna. Respektlösheten gentemot dessa människor visar att beslutet endast bygger på en ideologisk övertygelse om marknadens oinskränkta förträfflighet som inte tar någon som helst hänsyn till de som drabbas.

Hyresgästföreningen kommer inte att ge sig i den här diskussionen.

Vi kommer att göra allt som står i vår makt att stoppa den orättfärdiga utförsäljningen. Men det uppdraget ska inte hindra oss från att också sätta fokus på det långsiktiga arbete som det svenska samhället står inför med att möta ett växande behov av bostäder till våra ungdomar.

Thomas Bergh nyvald ordförande Hyresgästföreningen Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons