Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvecklingen får inte tillåtas att gå bakåt

Annons
hotad rättighet. Demonstration på Internationella kvinnodagen i Stockholm 1974.  Arkivfoto: Ragnhild Haarstad/TT

Den 8 mars firar vi internationella kvinnodagen. En viktig dag även om Sverige räknas till ett av världens mest jämställda länder. Jämställdhet är viktig fråga för både kvinnor och män, alla får en bättre hälsa om vi lever jämställt. Men det är inte en självklarhet att vår jämställdhet fortsätter att utvecklas och den jämställdhet som finns måste hela tiden bevakas så vi inte går bakåt. Därför vill vi uppmärksamma några områden som vi anser avgörande för att jämställdheten ska fortleva och utvecklas.

Vi ser att många av för oss viktiga värderingar och lagar inte självklart respekteras.

Att kvinnor och män själva ska få välja vem man vill leva sitt liv med är ett sådant område. Vi ser att många unga i Sverige i dag förhindras till detta på grund av ett gammalt synsätt, med hederskulturer som påminner om medeltiden. Något som det inte finns stöd för i lagen men som ändå fortgår och något vi aldrig får acceptera. Här måste vi alla arbeta med attityder, det är ingen familjs ensak i Sverige.

Vi ser att fortfarande förhindras homosexuella att leva med dem de älskar på grund av att de då utsätts för hot. Det gör människor olyckliga och det förhindrar samhällsutvecklingen. Vi är ett modernt land och människor som lever här måste följa våra demokratiskt beslutade lagar.

Vi vet att i offentlig sektor där fler kvinnor än män arbetar, har man färre arbetsgivare att välja på och ofrivillig deltid är ett stort problem. Problemet med deltid får dessutom konsekvenser även efter pensioneringen, eftersom också pensionsutbetalningen blir lägre.

Många är de kvinnor som under nästan ett helt yrkesliv varit lojala mot sin arbetsgivare men trots detta aldrig lyckats få en åtråvärd heltid. Vi ser också att det kommer rapporter om att arbetsvillkoren är så tuffa, att man signalerar att man inte orkar med att jobba heltid. Så kan vi inte ha det på arbetsplatser finansierade av våra skattemedel.

Vi ser att dagens abortlagstiftning fortfarande måste försvaras, att det pågår en debatt som ifrågasätter den och som vill flytta oss tillbaka till 1970-talet med allt vad det innebär av illegala aborter med sjukdomar och dödsfall som följd.

Dessutom pågår det en osund debatt om att man som barnmorska ska kunna välja vilka arbetsuppgifter man vill ha utifrån egen personlig etik, i stället för utifrån vår svenska lagstiftning.

Det finns bra lagstiftning i Sverige som gör att jämställdheten mellan kvinnor och män kan utvecklas, men vi behöver se till att den respekteras och att utvecklingen inte går bakåt.

Dessutom behöver vi noga bevaka att den ytterligare förstärkta jämställdhetsbonusen som riksdagen beslutat och där regeringen blev nedröstad före jul, kommer på plats.

Vi vill att föräldrar själva ska välja jämställt föräldraskap, det kan man lättare om inte ekonomin drabbas.

Vi ser skolans roll som viktig vad avser jämställdhet. Normer och attityder i skolan spelar roll för hur barn och ungdomar utvecklar sitt sätt att se på varandra. Skolan har också en viktig roll att se till att både flickor och pojkar får godkända betyg och en möjlighet till jobb och utbildning efter grundskola och gymnasiet. När pojkar i dag hamnar efter utbildningsmässigt, främjar det inte morgondagens jämställdhet.

Vi är inte för kvotering av kvinnor, vi tror på jämställdhet ändå, men alla de lagar som stiftats på jämställdhetsområdet måste efterföljas. Följs lagarna har vi som kvinnor alla möjligheter att skapa oss ett bra jämställt liv, följs de inte är vi beredda att tänka om.

Riksdagsledamot (m)

Ordförande M-kvinnor Örebro Län

Kim Hedbom

Ordförande MUF Örebro Län

Lotta Olsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons