Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad har Naturvårdsverket egentligen emot Örebro län?

Annons

Regering och riksdag har beslutat att förvaltningen av varg ska regionaliseras. Länsstyrelserna har sedan tagit fram planer på hur många revir och föryngringar, som ska finnas i de olika länen. Länen i mellersta Sverige har också gemensamt samordnat detta, för att det övergripande målet om 270 vargar inte ska riskera att underskridas.

Vad händer då? Jo, Naturvårdsverket lägger sig i detta och ändrar på alltsammans. Man säger i och för sig att man kan få skjuta 90 vargar i Sverige totalt, inklusive de som skjuts vid skyddsjakt och de som omkommer i trafiken. Man ändrar sedan på länsstyrelsernas förvaltningsplaner och miniminivåer, så att för vissa län sänker man miniminivåerna och för vissa höjer man dem.

Förra vinterns inventering gav vid handen att vi hade 360 vargar. Tar man bort 90 av dessa, får man visserligen 270 och det måste vara så Naturvårdsverket räknat.

Alla insatta vet däremot, att det i våras föddes ungefär 144 valpar. Nu är det ju så, att många av dessa dör under första året, men i praktiken innebär Naturvårdsverkets uträkning, att man bara tillåter att tillväxten stannar upp. Någon rejäl minskning av vargstammen blir det ju inte, vare sig totalt eller lokalt.

För Örebros del som hade 9,5 länsegna revir och 7,5 föryngringar i dessa revir, hade länsstyrelserna föreslagit 3 föryngringar på lång sikt och 4 i det kortsiktiga 5-åriga perspektivet. Detta ändrar Naturvårdsverket till 5 föryngringar.

Man bestämmer också, att i varje län ska man ha en annan miniminivå, som man kallar förvaltningsmål, som ska ligga högre än den beslutade miniminivån, vilket medför att för Örebro läns vidkommande, så hamnar denna på minst 6 föryngringar.

Vi hade alltså förra vintern 7,5 föryngringar och för att inte komma under 6 föryngringar, kan vår länsstyrelse inte besluta om jakt på mer än ett revir, om man räknar på det viset.

Ska vi alltså se fram emot att få licensjakt på ett av de 9,5 länsegna reviren vi hade förra vintern? Är det någon som tror det medför någon skillnad? Det är ju dessutom ytterst troligt, att det har bildats ett eller flera nya revir under det gångna året. Vad blev det av Riksdagens beslut om att vargstammen i bland annat vårt län skulle glesas ut?

Kan då länsstyrelsen göra något åt detta? Ja uppgiften är ju att vi ska ha minst 6 föryngringar. Vänd på kuttingen! Bestäm vilka 6 föryngringar som ska vara fredade och besluta om licensjakt i resten av länet.

På det viset skulle det även bli en möjlighet, att komma åt de ungvargar som är på gång att bilda nya revir. Det blir en jakt som utgår från dagens vargstam i stället för från förra årets stam. Länsstyrelsen kan också jobba för att villkoren för jaktens genomförande blir verklighetsanpassade. En tillräckligt lång jakttid är där det viktigaste.

Kan jägarna göra något? Ja, jag vill uppmana jägarna, att hjälpa länsstyrelsen med inventeringarna, genom att rapportera in alla revirmarkeringar och funna vargskitar, annars riskerar vi att det kan ta flera år innan för oss jägare kända revir blir bekräftade.

Till slut! Vilka län har man då sänkt miniminivåerna i?

Jo, anmärkningsvärt men kanske inte förvånande i Stockholms och Uppsala län! Till 0!

Rovdjursansvarig

Jägareförbundet Örebro län

Hans Boström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons