Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vill regionen göra med Linde lasarett?

December är inte bara slutet på ett år. Utan också början på ett annat. Första advent är början på kyrkoåret. Så december är både avslutning på det gamla och början på något nytt.

Annons
Tänk om missnöjet på Lindesbergs lasarett har sin grund i en osäkerhet i vad lasarettet ska vara, skriver Anna Ågerfalk, oppositionsråd i Region Örebro län (L).

I politiken finns en annan tidsaxel. Den mäts i fyraårsintervaller, tiden mellan valen. Den 9 september 2018 är det dags för val igen. För oss politiker är året före både en avslutning på den gamla mandatperioden, och en början på valrörelsen.

Olof Palme sade en gång ungefär så här: ”Politik är att vilja!”. Hade han rätt? Som så ofta är svaret inte självklart. Visst ska politiker vilja förändra, och visst ska vi berätta om det för våra väljare. Men om politik bara blir att vilja, men förändringen uteblir, är politiken bara ett tomt skal.

Dagens politik handlar i mycket stor utsträckning om att berätta om vad man vill, men allt mer sällan om att ta ansvar för när det inte fungerar.

Att vilja är enkelt. Att tala om vad man vill är lika enkelt. Ibland så enkelt att det tar över allt annat. Dagens politik handlar i mycket stor utsträckning om att berätta om vad man vill, men allt mer sällan om att ta ansvar för när det inte fungerar. Oavsett om det handlar om tidningar eller annan traditionell media eller i sociala media, är detta bilden som ska sättas.

Frågan är om det är bra för någon.

Som politiker i regionen har jag den senaste tiden fått mängder av rapporter om problem inom Lindesbergs lasarett. Medarbetare upplever sig åsidosatta. Läkare slutar inom vissa avdelningar för att andra får all uppmärksamhet.

Låt mig ta ett exempel.

Som politiker i regionen har jag den senaste tiden fått mängder av rapporter om problem inom Lindesbergs lasarett. Medarbetare upplever sig åsidosatta. Läkare slutar inom vissa avdelningar för att andra får all uppmärksamhet.

Det skulle vara enkelt att avfärda det som ett internt problem, ett problem mellan olika avdelningar på ett av länssjukhusen. Så gör regionledningen i dag. Som så ofta försöker man att lappa och laga. Men tänk om det är själva strukturen som är fel.

Tänk om missnöjet på Lindesbergs lasarett har sin grund i en osäkerhet i vad lasarettet ska vara. Nationellt och internationellt går utvecklingen mot allt större och mer specialiserade enheter. De mindre lasaretten avvecklas och förändras. Är det den utvecklingen som regionledningen egentligen ser också för Lindesberg? Om så – varför säger man inget?

Skälet är uppenbart. Om Lindesberg ifrågasätts, måste de även ifrågasätta Karlskoga lasarett. I praktiken gör regionledningen det redan.

Skälet är uppenbart. Om Lindesberg ifrågasätts, måste de även ifrågasätta Karlskoga lasarett. I praktiken gör regionledningen det redan. Beslutet om att åter stänga BB i Karlskoga under sommaren 2018 är en sådan signal. Men ingen vill eller vågar ta ansvar. Det kan ju kosta röster...

Så i stället för att vara tydlig med inriktningen för hela länets sjukvård; skapa lättbegripliga strategier, befästa starka strukturer och genomföra nödvändiga förändringar, lämnas vården utan annan ledning än politiker som ”vill”, utan att kunna. Oavsett om beslutet blir att värna ett län med tre sjukhus, eller en centralisering av vården, är dagens situation med en oklarhet och en ökande osäkerhet, det värsta.

Socialdemokraterna har styrt landstinget/regionen i 100 år! De förmår sannolikt inte förändra en organisation som de ser som en del av det egna partiet.

Och: Socialdemokraterna har styrt landstinget/regionen i 100 år! De förmår sannolikt inte förändra en organisation som de ser som en del av det egna partiet. Bara det är ett skäl för en förändrad politisk ledning i Regionen efter valet 2018.

Men fokus måste, som alltid, ligga på att skapa den bästa vården för de många länsinnevånarna.

Då handlar det om att vilja. Men mest om att kunna.

Anna Ågerfalk, oppositionsråd i Region Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons