Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vågar ni inte besöka Lindesbergs lasarett?

Annons

Svar till socialdemokrater och centerpartister angående situationen på kirurgkliniken i Lindesberg. Tack för att ni engagerar er och deltar i den viktiga debatten!

Socialdemokraterna beskriver en väl fungerande sjukvård i regionen med en specialiserad vård för bättre kvalitet. En utveckling som vi självklart står bakom och välkomnar.

Det vi saknar i debatten är de akuta patienterna. Vet våra politiker att många kirurgiska sjukdomstillstånd inte behöver opereras? Vet undertecknande socialdemokrater att vi på kirurgen i Lindesberg vårdar ett stort antal patienter som är akut sjuka, alltså inte enbart utför planerade gall- och överviktsoperationer?

Har man förstått att det är de akut sjuka invånarna i norra länsdelen vi oroar oss för? Patienter med inflammationer i gallblåsa och bukspottkörtel.

Gamla människor med svår förstoppning. Cancerpatienter som vårdas sina sista dygn i livet på vår vårdavdelning.

Centerpartiet i sin tur målar upp en bild av en kirurgklinik med bristande ledarskap. Ett ledarskap som inte förmår göra sina medarbetare delaktiga i förändringsarbetet.

Till skillnad från ortopeden, vars ledarskap är föredömligt. Antyder undertecknade att man önskar en utveckling liknande ortopedens även på kirurgen i Lindesberg?

Det är ju precis det vi ropar oss hesa för att förhindra. Bevare oss väl om vår avdelning blir en avdelning för enbart planerad kirurgi, utan de akuta och palliativa vårdplatserna!

Från vår områdeschef har vi nyligen fått höra att kirurgkliniken historiskt sett har en lite mer motsträvig attityd till förändring och att det föreligger konflikter mellan ortopeden och kirurgen.

Denna attityd, som alltså verkar finnas hos både politiker och områdeschef, tycker vi är mycket problematisk. För det första bidrar det till att skapa grogrund för konflikt mellan klinikerna när man jämför verksamheter. När man upphöjer och skapar gynnsamma förutsättningar för den ena på bekostnad av den andra. För det andra skapar man en situation där det nästan är omöjligt att säga emot utan att då besanna bilden av gnälliga, motsträviga och missunnsamma medarbetare som är arga på ortopedkliniken.

Låt oss en gång för alla göra klart en sak: Vi är stolta över ortopedklinikens arbete i Lindesberg! Det råder ingen motsättning att tala om mellan våra kliniker. Vad gäller ledarskapet på kirurgen har vi på lokal nivå utmärkta chefer och det avspeglas inte minst i våra arbetsmiljömätningar.

Vi är uppriktigt trötta på att politiker och områdeschef återkommande hänvisar till knivtid och produktion.

Det finns så många andra sätt att mäta framgång. Skulle man välja andra mått tror jag att siffrorna skulle visa att kirurgens ledarskap är ett föredöme för andra.

Man kan också fundera över vilken ledarskapsmodell man föredrar. Vill man ha ett auktoritärt ledarskap eller föredrar man ett mjukare, mer lyhört ledarskap? Det vore intressant att höra undertecknande centerpartister utveckla sina tankar kring ledarskapsmodeller.

Både undertecknande centerpartister och socialdemokrater är varmt välkomna att besöka vår verksamhet för att lära känna den bättre. 1/12 gästades kirurgen av två politiker från Moderaterna.

Lindesbergs lasarett.

Det är sorgligt att det bara är oppositionen som tar sig den tiden. Men beslutsfattarna kanske inte vill riskera att se verkligheten för tydligt. Det kan ju hända att man måste ändra inställning, eller kanske rent av förändra saker och ting, och det vore ju illa så här i stundande valtider.

Malin Hagström, sjuksköterska

Marie Karlsson Vuoristo, sjuksköterska

Linda Fintling, sjuksköterska

Johanna Edström, undersköterska

Lillemor Hagström, undersköterska

Simon Ökvist, sjuksköterska

Lotta Östlund, sjuksköterska

Sia Östlind, sjuksköterska

Kirurgavd 4, Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons