Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valet står mellan en plats-politik och en jobbpolitik

Annons
Atlas Coppco i Örebro. Det är varaktiga jobb i industriföretag, kaféer, hotell och restauranger som behövs om Örebro med omnejd ska fortsätta att utvecklas.Arkivfoto: Håkan Risberg

Jobben är vår viktigaste fråga. I Alliansens valmanifest har vi 265 gemensamma förslag för hur vi tillsammans vill bygga ett bra Sverige bättre och femtio av förslagen handlar om hur jobben ska bli fler och komma fler till del. De rödgröna partierna har inte ett enda gemensamt förslag för fler jobb.

Alliansens jobbmål är att fem miljoner ska ha ett jobb att gå till 2020 och det betyder att jobben ska bli 350 000 fler. Det når vi genom att fortsätta göra det enklare att driva företag och underlätta jobbskapandet för arbetsgivare med sänkta arbetsgivaravgifter för unga, ökade möjligheter att anställa, halverad restaurangmoms och rut- och rot-avdrag. Men också genom sänkta trösklar in till arbetsmarknaden med matchningsanställningar och YA-jobb.

Med Sverigebygget bidrar vi till att det byggs nya bostäder och tillsammans med investeringar i kollek-tivtrafik, järnvägar och vägar, skapar vi förutsättningar för jobb, företag och tillväxt i hela landet.

När Socialdemokraterna presenterade sitt valmanifest var det med tom retorik. I stället för satsningar på nya jobb och växande företag väljer Stefan Löfven 100 000 tillfälliga platser. En rundgång mellan olika kommunplatser, kursplatser och gamla Ams-platser är vad man vill erbjuda människor. Det är politik à la Göran Persson som prövats, dömts ut och avskaffats.

Mot Socialdemokraternas platspolitik står Alliansens jobbpolitik för fler växande företag som kan och vill anställa. Jobb där människor får en lön att försörja sig på och som är med och bidrar till ökade skatteinkomster till vård, skola och omsorg.

Det är inte en platspolitik som bygger ett starkt Örebro utan varaktiga jobb hos företag som exempelvis Atlas Copco Rock Drills, Nobina och Garphyttan. Men också jobb som växer fram runt om i stadens restauranger, kaféer och hotell där många nu jobbar.

Mot Alliansens jobbmål står Socialdemokraternas arbetslöshetsmål. Arbetslöshetsmålet kan nås utan att ett enda nytt jobb växer fram. Det räcker att frisera statistiken med en platspolitik som tillfälligt ger människor en plats där man inte räknas som arbetslös. Resterande kan gömmas och glömmas i förtidspension, precis som man gjorde 2002-2006 då 300 000 personer förtidspensionerades, för att målet ska nås.

Socialdemokraterna går också till val på att chockhöja kostnaderna att anställa unga, höja restaurangmomsen, försämra möjligheter till rut-avdrag och höja ersättningarna till de som inte jobbar. Förslag som tillsammans leder till 90 000 färre jobb och som slår särskilt hårt mot unga, kvinnor och utrikes födda.

För att fler ska ha ett jobb att gå till och känna glädjen i att ha arbetskamrater, ansvar och en egen försörjning behöver vi fortsätta en politik som underlättar för arbetsgivare att anställa och nya jobb att växa fram. Alliansens politik har, mitt under en lång och utdragen finanskris, lett till att 300 000 fler har ett jobb att gå till. Det har inte skett av en slump utan på grund av en jobbpolitik som underlättat för företag att växa och anställa.

Valet på söndag är en jobbmatch. Och en sak är tydlig – valet står mellan en platspolitik och en jobbpolitik.

Arbetsmarknadsminister (M)

Elisabeth Svantesson

Elisabeth Svantesson (M) Arbetsmarknadsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons