Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet har alltid stöttat folket i Palestina

Annons
Skadad. Hittills har minst 700 palestinier dödats under den israeliska bomboffensiven i Gaza.

Vänsterpartiet har alltid stöttat en självständig palestinsk stat och tagit ställning mot Israels ockupation av Palestina och mot massmordet som just nu pågår i Gaza.

Det här handlar om mänskliga rättigheter och om att rädda liv. Det är en fråga som är större än några politiska konflikter som vi har här hemma i Sverige. Tyvärr verkar det som om grupper här hemma försöker använda sig av tragedin i Gaza för att plocka politiska poäng på hemmaplan.

På NA debatt den 21 juli publicerades

rena lögner om Vänsterpartiet. Ett antal debattörer från bland annat Kommunistiska partiet hävdar att jag har föreslagit att Örebro kommun ska upprätta kontakter med en vänort i Israel. Vår motion till Örebro kommunfullmäktige handlade i själva verket om att vi vill att Örebro kommun ska bygga upp ett samarbete med en eller flera vänorter i Mellanöstern.

I samband med Israels attacker mot Gaza 2009 tog jag upp frågan om att placera en vänort i Gaza. Det är svårt att hitta någon annan plats i världen som just nu är i större behov av stöd, hjälp och solidaritet från omvärlden än just Gaza.

Det är svårt att föreställa sig vilket helvete palestinierna i Gaza just nu lever i. De är instängda på en liten, överbefolkad landremsa, utan möjlighet att söka skydd från de israeliska planens bombregn och utan tillgång till sjukvård och mediciner.

Då är det för mig självklart att vi har en plikt som medmänniskor att göra allt vi kan för att fördöma våldet och lindra lidandet i den mån vi kan.

Både som riksdagsledamot och

som kommunalråd i Örebro har jag gång på gång lyft frågan om Palestina och krävt att Sverige ska stötta bildandet av en självständig palestinsk stat och fördöma Israels ockupation och övervåld mot palestinierna. Här i Örebro har Vänsterpartiet både på eget initiativ och tillsammans med andra organisationer anordnat manifestationer till stöd för Palestina.

Jag har själv talat på manifestationer till stöd för Ship to Gaza och vi har drivit en kampanj där vi har uppmanat örebroare att bojkotta israeliska varor.

Efter de senaste veckornas attacker mot Gaza har Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt krävt att Sverige kallar hem sin ambassadör och sin försvarsattaché från Israel för att protestera mot våldet. I riksdagen har V ställt en fråga till Carl Bildt där vi kräver att få veta om utrikesministern kommer att agera och fördöma Israels agerande.

Allt det här gör vi för att vi är övertygade om att vi på alla sätt vi kan måste sända signaler till Sveriges regering och till Israel om att vi inte accepterar det omänskliga och hänsynslösa våldet som Gazas befolkning utsätts för.

Inget annat riksdagsparti har

agerat tydligare för att få Sverige att ta ställning mot Israels våld mot oskyldiga palestinier.

Det räcker med en enkel sökning på internet för att få reda på precis var Vänsterpartiet står i Palestinafrågan.

Jag vet inte varför debattörerna väljer att misstolka och förvanska Vänsterpartiets uttalanden.

Jag vet bara att jag önskar att vi alla kunde enas mot det besinningslösa våldet som fortsätter dag efter dag i Gaza.

Vi måste som stat och som individer göra allt vi kan för att visa den israeliska ockupationsmakten att vi aldrig kommer att acceptera att oskyldiga människor slaktas.

Murad Artin (V) svarar vänsterdebattörer (21/7)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons