Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet. Två nya medlemmar om vad de vill göra med Örebro En stad utan gränser

Annons
Helgöppna fritidsgårdar. Det är ett av de förslag som de två vänsterpartisterna vill genomföra i Örebro. Arkivbild: Åsa Eriksson

Vänsterpartiets väljarstöd har den senaste tiden växt. I Örebro kan vi också se att antalet medlemmar ökar. Den senaste tiden har flera nya unga kommit in i partiet, vi är två av dem. Vi kände oss varmt välkomnade i partiet och kom snabbt att bli en del av partigemenskapen. Vi har ett demokratiskt och öppet parti med högt i tak där alla medlemmar får göra sin röst hörd. Vi är därför glada och stolta över att representera Vänsterpartiet i Örebro kommun.

I Vänsterpartiet Örebro har man som ung politiker bra möjligheter att kunna driva de frågor man själv brinner för. Som unga tycker vi det är roligt att vi fått kommunala förtroendeuppdrag där vi kan driva frågor som berör just unga tjejer och killar, exempelvis helgöppna fritidgårdar och bekämpande av ungdomsarbetslösheten.

Viktigt för oss är att Örebro ska vara en öppen och tillgänglig stad där alla människor känner sig fria och trygga. Vi vill att hemlösheten ska bekämpas med bostadsbyggande och vet att vägen från försörjningsstöd till arbete ofta går genom utbildning. Vi ser att bra arbetsförhållan-den tillsammans med tillgång till idrott och kultur främjar god hälsa, men också självkänsla.

Vi vet att en ihopbyggd stad med grönområden, nära till service och utbyggd kollektivtrafik ökar jämlikheten och miljörättvisan i staden. Det ska inte spela någon roll var i staden du bor.

Vi vill vara med och staka ut en riktning för Örebro som viker av från majoritetens privatiserin-gar och nedskärningar och i stället leder mot en framtid där vår demokratiska rätt till medbestämmande får spela roll. Vi vill använda våra gemensamma tillgångar för att investera i personal, jämställdhet, rättvisa, demokrati, tillgänglighet och miljö.

Två viktiga frågor för ungas framtid är helgöppna fritidsgårdar och ungdomsarbetslöshet. Fritidsgårdar har stor betydelse, och ger en möjlighet att utveckla kontakter med andra ungdomar och med andra vuxna. I flera stadsdelar i Örebro finns många unga tjejer och killar som inte är aktiva i föreningsliv eller har andra fritidssysselsättningar. Många av dessa ungdomar hittar i stället till fritidsgården i sitt område. I ett första steg vill vi att sex av kommunens fritidsgårdar hålls öppna på helgerna.

Att skapa möjligheter och en ljusare framtidsbild för dagens unga generation är ett måste och jobben är en väldigt viktig del av det arbetet. Arbetslösa ungdomar ska kunna få hjälp redan från den första arbetslösa dagen. Ungdomar är inte en homogen grupp och alla drabbas inte lika hårt av arbetslöshet. Särskilt svårt på arbetsmarknaden är det för unga utan slutbetyg från gymnasiet och för unga med funktionsnedsättning. Vi vill satsa på korta och specialinriktade utbildningsinsatser kopplat till efterfrågan hos arbetsgivare för att snabbt kunna erbjuda arbetskraft med rätt kompetens.

För att lyckas med detta så krävs att vi faktiskt diskuterar vilken politik som vi vill ha i Örebro. Vi behöver prata med partikamrater, grannar, arbetskamrater och kvinnor och män vi möter i vardagen. Demokrati innebär att vi alla har samma rättigheter och samma ansvar. Att det är på dig och mig det beror, att våra röster väger lika tungt.

Vi tror att lösningarna på Örebros utmaningar blir bättre om fler är med och påverkar utvecklingen. Vi tror att vi tillsammans kan lösa problem som vi människor inte klarar på egen hand!

Matilda Fredriksson

Ledamot Vuxenutbildnings- och

arbetsmarknadsnämnden (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons