Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet vill inte spara i kommunen

Annons

Det är mycket allvarligt att regeringen skär ner på gymnasieskolan. Sammanlagt handlar det om 675 miljoner kronor och i Örebro kommun betyder det tio miljoner kronor mindre till lärare.

Hans Holberg (V) håller med om att det är allvarligt. Det gör också resten av de politiker som är verksamma i Sveriges kommuner. Det är egentligen bara regeringen själv som tycker att det skulle gå att dra ner 675 miljoner på gymnasieskolan utan att det får någon effekt. Alla andra, oavsett partifärg, menar att kalkylen inte håller.

I Örebro kommun sammanfaller regeringens neddragning med tio miljoner med egna ekonomiska realiteter. Skatteintäkter ökar inte i den takt som skulle behövas för att finansiera kommunens verksamhet på den nivå den ligger på nu. Det är helt enkelt för många som är arbetslösa. Detta är ännu ett av regeringens misslyckanden.

Det innebär förändringar och anpassningar. Hans Holberg menar att det på något vis skulle vara möjligt att undvika. I Vänsterpartiets budgetalternativ finns inget svar på var de här extra pengarna finns.

Sanningen är att Vänsterpartiet inte vill spara i kommunens verksamhet. Det ger jag Holberg rätt i, men det räcker inte. Vänsterpartiet måste också tala om varifrån pengarna ska tas och det har man inte gjort.

För mig som socialdemokrat är det glasklart – välfärd före skattesänkningar! Så sade vi inför valet 2010 och det gäller även framgent. Men vi kan inte, hur mycket vi än skulle vilja, låtsas som att vi inte påverkas av världskriser och minskade skatteintäkter.

Det vi kritiserar regeringen för är prioriteringarna. Regeringen prioriterar sänkt krogmoms till en kostnad av fem miljarder samtidigt som man skär ner i gymnasieskolan. Skulle man inte sänka krogmomsen skulle man kunna satsa 675 miljoner – flera gånger om – på gymnasieskolan!

Vad kommunledningen i Örebro gör är hantera ett faktiskt ekonomiskt läge, med sviktande sysselsättning och ökad arbetslöshet. Det är vi tvungna att göra.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons