Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntat att politiker avgår i Ljusnarsberg

Annons

Det styrande partiet i Ljusnarsberg har på senare tid utmärkt sig för ett flertal ogenomtänkta händelser och utspel. Detta bottnar naturligtvis i att man under många år har kunnat styra och ställa utan att oppositionen haft tillräcklig insyn i och möjlighet att ifrågasätta det verkliga förhållandet.

När nu fler partier får representation i nämnder och utskott ändras förutsättningarna. Det som förut kunde stanna inom stängda dörrar kommer till oppositionens och därmed också allmänhetens kännedom. Att ”köra över” oppositionen blir jobbigare eftersom den är påläst. Detta är demokratins kärna.

Ett långt maktinnehav leder som bekant ofta till maktfullkomlighet. För de styrande blir det svårare och svårare att urskilja gränserna mellan det politiska uppdraget och den privata intressesfären. Gränslandet blir allt suddigare. Det är vad som hänt i Ljusnarsberg.

Under många år har kopplingen mellan att vara ledande politiker och samtidigt driva ett eget företag som har viktiga och kostnadskrävande åtaganden mot kommunens turistverksamhet väckt frågetecken hos både opposition och allmänhet. Detta har de styrande vägrat att ta till sig. I stället åtar man sig egenmäktigt, att i samarbete med samma företag driva ett två miljoners projekt i guldvaskning. Detta i en liten kommun med uppenbara svårigheter att få pengarna att räcka till äldrevård, skola och allmän service. Naturligtvis tänder man på en krutdurk.

Det hela resulterar i att politikerna avgår vilket är den naturliga konsekvensen. Att då skylla på ett hårdnat politiskt klimat eller personliga påhopp tjänar föga. Som man bäddar får man ligga.

Vi är mitt emellan två val. Socialdemokraterna har nu drabbats av flera avhopp. Förmår man inte att styra partiets verksamhet mot kärnverksamheten är läget allvarligt. Kommunen har stora utmaningar och behöver koncentrera sig på det som är väsentligt för medborgarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons