Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var med och påverka i stället och gör upp med regeringen

Annons

Allianspartierna lägger fram den budget man gick till val med. Att väljarna med stor tydlighet tackade nej redan i september har uppenbarligen inte påverkat M, FP, C och KD nämnvärt. Går detta handlande att förstå? Ja, det kan naturligtvis finnas svårigheter att på den korta tid som stått till förfogande och med utgångspunkt i regeringens budgetförslag presentera ett motförslag. Men i övrigt är det svårt att se klokskapen. För, än en gång, väljarna har ju dömt av frågan.

Än svårare att förstå är att både regeringen och Allian-sen nu gör allt för att visa att om regeringen inte får igenom sin budget så beror det på att SD i den slutliga omröstningen i riksdagen inte lägger ner sina röster utan i stället stöder alliansbudgeten. En något märklig situation att inte ens Allian-sen vill få stöd för sin ”så förträffliga” budget.

Det mer vanliga och dessutom naturligare är väl att alla som lägger förslag menar allvar och vill få bredast möjliga stöd, helst majoritet. Det verkliga skälet till detta märkliga agerande synes vara att inget parti längtar efter nyval. Valresultatet i september var ju negativt för alla utom för Sverigedemokraterna.

Nåväl, i kväll får vi besked och till dess får vi hålla till godo med alla spekulationer.

Det viktiga för Sverige nu är att alla partier anstränger sig för att finna blocköver-skridande lösningar. Både regering och allians har ju klart deklarerat att ingen över huvud taget tänker föra några samtal med Sverigedemokraterna. Retoriken som ska utgöra stöd för detta handlande är densamma från de båda blocken. Risken är uppenbar att många väljare har liten sympati för detta ställningstagande.

Att man inte vill diskutera med SD får inte vara detsamma som att de två stora blocken i svensk politik avstår från att söka lösa de effekter, som blir följden av en stor invandring. Dock inte genom att stänga våra gränser som SD vill.

Den 27 november, inträffade emellertid något som jag betraktar som ett bottennapp i Alliansens handlande. De fyra partierna, M, C, FP och KD tågade samfällt ut från överläggningar om våra framtida pensioner. Orsaken var att S bjudit in Miljöpartiet till överläggningarna trots att det partiet inte var med och träffade pensionsuppgörelsen. Till saken hör att MP inte ens satt i riksdagen på den tiden.

Att höra förklaringarna till handlandet från de borgerliga ledamöterna var närmast pinsamt. Trots att MP nu deklarerat att man står bakom den gamla uppgörelsen och vill vara med och utveckla den kunde ingen se en poäng i att ytterligare ett parti vill vara med och vårda uppgörelsen. Som väljare och pensionär blir jag snarast glad över att fler partier vill ställa upp och det allra bästa för långsiktigheten vore väl att alla var med.

I stället för att tjura över valresultatet borde nu alliansens partier, som liksom regeringen inte vill ge SD något inflytande, anstränga sig för att finna blocköverskridande lösningar. En seriös opposition kan inte bara ägna sig åt att protestera.

Utnyttja i stället möjligheten att få igenom en del av egen politik i uppgörelser med regeringen. Att påverka i stället för att tjura uppskattas säkert av de flesta väljare och utgör en bättre förberedelse inför nästa val.

Kumla

Anders Svärd (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons