Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tacksam mot alla ideella aktivister

Annons

Almedalsveckan är avslutad. 930 aktörer var på plats, en ökning med 21 procent. 600 journalister förhandsackrediterade. Allt enligt TT. Hur många timmar ideellt arbete som lagts ner hos aktörerna framgår tyvärr inte. Jag tror de är många. Vi som följde vec-¿kan från soffan via tv-apparaten bör vara tacksamma mot alla ideellt arbetande aktivister. Inga förändringar sker utan att folk och media engagerar sig.

Blir lite besviken på de ”prinsessan på ärten attityder” som visade sig i samband med ifrågasättandet av misshandelsdomen förra veckan här i Örebro. Domen som många tyckt skulle ha varit våldtäkt och där offret var en kvinna med penis.

Några reagerade negativt på rubriker som ”Hon var en han” i media. De menar att offret var en hon även om det på vaginans plats fanns en penis. Även RFSL har fått kritik för sitt engagemang. Alla som genomgår en könskorrigeringsprocess ser sig inte som transpersoner och vill inte förknippas med HBTQ. De ser sig som män eller kvinnor om än med någon kroppslig defekt som de håller på och åtgärdar. Att barnmorskan vid deras födsel kryssade i fel juridiskt kön ska också rättas till.

Resonemanget är förståeligt. Alla gillar inte att stå på barrikaderna. Men ska vi inte uppskatta de människor som väljer att vara aktiva och arbeta för förbättringar? Aktivisterna i RFSL och RFSU har bidraget till att könskorrigeringsprocessen kommer att bli enklare, att diskriminering på grund av köns-överskridande uttryck blivit brottsligt, att manliga och kvinnliga namn fritt kan blandas.

Att ett mindre väl valt ord sägs, att en mindre bra rubrik skrivs, att en mindre bra bild publiceras, tycker jag man måste acceptera.

Det viktiga måste väl ändå vara att förbättringar uppnås? Tack alla ni som engagerar er och kämpar!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons