Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård efter behov är en grundläggande princip

Annons

Oppositionsråd Ola Karlsson (M) riktar kritik mot styret i landstinget och missar att majoriteten består av tre partier. Vi socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister arbetar långsiktigt och strategiskt. Vi tar ansvar för ekonomin och har sedan 2004 redovisat positiva resultat. Förra året fanns ett överskott på 70 miljoner kronor.

Ola Karlsson framhåller någon enstaka satsning i sin egen budget, men skriver inget om att de vill strama åt vårdens resurser. Enligt borgarnas budget ska sjukvården i länet klara sig med drygt 16 miljoner kronor mindre. Universitetssjukhuset i Örebro får åtta miljoner mindre, Lindesberg lasarett får drygt fem miljoner mindre och Karlskoga lasarett får över en miljon mindre än vad vi i majoritetsstyret beslutat om. Moderaterna skriver heller inget om att de vill höja vårdavgifterna för medborgarna med över 30 miljoner.

När vi i den politiska majoriteten formar sjukvårdspolitiken är det grundläggande för oss att vård ska ges till var och en efter behov. Den som är i störst behov av vård ska prioriteras. Det är en viktig grundsten för en jämlik och rättvis vård där individens betalningsförmåga inte är avgörande för hur snabbt eller vilken vård individen ska få. Det är tyvärr ingen självklar princip för den borgerliga regeringen och inte heller för regeringens lakejer.

Nu pågår ett omfattande arbete mellan länets tre sjukhus inriktat på att människor snabbare ska komma till vården. Arbetet med att korta köerna i vårt län ska ge resultat som håller långsiktigt, bortanför Alliansregeringens snäva marknadsinriktade sjukvårdspolitik. Att vi nu börjar se positiva resultat beror på ett målmedvetet och långsiktigt arbete, men också på en otroligt kompetent och hårt arbetande personal. Personalen inom vården är den viktigaste resursen för att vi ska klara en god och patientsäker vård för länets innevånare.

Vi i den politiska majoriteten tar ansvar för helheten, i stället för kortsiktiga snabba lösningar efter borgerlig modell. En politik som ser behoven och som tar hänsyn till personalens förutsättningar. I stället för sänkta skatter borde resurser användas till att säkra att kvaliteten i hälso- och sjukvård, inte minst för de mest sjuka äldre. Politik handlar om prioriteringar och politik gör skillnad. För oss är det viktigt att principen vård efter behov även fortsättningsvis ska vara grundläggande för utformningen av sjukvården.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons