Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårda de välståndsskapande krafterna är det viktigaste

Annons
fler företag. Vår välfärd och vår trygghet vilar på att företag startas, utvecklas och växer i Sverige, menar Johan Pehrson. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/TT

Trots noll ränta tar inte tillväxten fart. För att hantera årtionden av slarv har många länder tvingats strama åt med en social oro och en framväxande politisk extremism i kölvattnet. Sverige har tvärtom kunnat stimulera ekonomin för att rädda välfärden.

Vi har i dag lägre statsskuld och högre skatteintäkter än vid åren före krisen.

Ytterkantspolitik inom till exempel FI och SD har trots detta vuxit i popularitet hos medborgarna.

Asien växer fortfarande brett, men i långsammare takt.

USA återhämtar sig mer måttligt än vad som brukar vara fallet.

Investeringar och tillväxtnivåer är svaga i vår del av världen även om Sverige ännu klarat sig bra.

Detta till stor del tack vare att vi just balanserat lågkonjunktur globalt med starkare inhemsk efterfrågan genom ökade flerbarnstillägg, breda skattesänkningar för alla som arbetar och rekordstora stöd till välfärden i våra kommuner.

För exportlandet Sverige ser vi hur storföretagen inte investerar såsom önskvärt. Skogsindustrin ställs om till allt mer specialiserade produkter. Förhoppningsvis kan innovationer fortsätta att driva fram än mer förädlade produkter från vår nations gröna guld. Järnmalmspriserna är just nu rekordlåga till följd av inbromsningen i Kina och pressar därmed vår gruv- och stålindustri.

Den nya S/MP-regeringen fokuserar på arbetslösheten i stället för sysselsättningen. För då kan ju utmaningen lösas genom att sjukskriva fler eller genom att skapa tveksamma praktikplatser för alla. Regeringens politik slår stenhårt mot Sverige som industrination.

Moderna trafiklösningar läggs på is oavsett det gäller trafikinfarkter eller flygets framtid.

Utbildning bestraffas med nya marginalskatter som riskerar att driva på utflyttningen av talanger. Energipolitiken är under en ytterst oklar omprövning.

Konjunkturinstitutet (KI) varnar för att detta tillsammans med ”hitta på”-jobb och högre ersättningar till alla som inte arbetar kommer att spika fast arbetslösheten en bit ovanför sex procent.

Regeringen varnar ju själv för att dess politik med högre skatt på arbete och för högre ersättningar till alla som inte arbetar kommer minska sysselsättningen.

Det blir 2018, enligt Finansdepartementets egna modeller, ungefär 24 000 färre människor som får gå till jobbet med den rödgröna ekonomiska politiken.

Detta hotar vården, skolan och tryggheten för alla. När det gäller vuxna inrikes födda äldre än 25 år har vi lika låg arbetslöshet som Tyskland.

Tidigare årtionden av avhopp från gymnasiet, stramare regler för så kallad förtidspensionering och det just nu stora antalet asylsökande är utmaningen.

Det är här vi har den stora matchningsutmaningen mellan arbetssökande och alla lediga jobb som faktiskt finns.

Vi talar om medmänniskor som även med ett starkt tryck att söka jobb faktiskt har svårt att skaffa ett jobb med marknadsmässiga villkor.

Detta oavsett antalet Ams-kurser framöver.

Samtidigt finns forskning som visar att det i nuläget är vanliga jobb som hotas mest av internationell konkurrens.

Slutsatsen av globaliseringen och våra utmaningar måste bli att vi stärker Sveriges internationella konkurrenskraft.

Ingen uppgift är viktigare för Sveriges riksdag kommande år.

Vi måste värna alla jobb i Sverige genom att fortsätta göra det billigare att anställa så att fler kan betala skatt.

Det måste bli lättare att starta och driva företag. Arbetsrätten behöver moderniseras såsom progressiva fackföreningar de facto varit beredda att göra under längre tid.

Tryggheten till morgondagens jobb ligger inte i lagen om anställningsskydd utan i att vi som individer har tillgång till mer av ett livslångt lärande.

Vi behöver uppmuntra investeringar från så väl stat, företag och privatpersoner. Vår välfärd och vår trygghet vilar på att företag startas, utvecklas och växer i Sverige.

Bara så lägger vi en fortsatt grund för vår gemensamma välfärd.

Johan Pehrson, riksdagsledamot (FP) Örebro län, och ledamot av Justitieutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons