Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården är viktigare än värdepapper

Annons

När Örebro kommuns verksamheter inom vård och omsorg går in i sitt första år under ett kommunstyre med KD, S och C gör de det med ett besparingskrav på 20 miljoner kronor. Detta trots att skatteunderlaget ökat under 2011. Motiveringen till besparingskravet är en oro för kommunens värdepappersinnehav.

”Det är framförallt förluster i aktier, uppskrivning av pensionsskulden och sänkning av finansnettot som ingår i besparingskravet” (Verksamhetsplan med budget 2012 Vård och omsorg s.13).

Vi i Miljöpartiet menar att det finns en annan väg att gå. Vad kommunens värdepapper råkar vara värda från ena dagen till den andra ska inte gå ut över den verkliga välfärden. Miljöpartiets budget väljer till skillnad från majoritetens att sätta ansvaret för vården framför ansvaret för kommunens värdepapper. I vår skuggbudget för 2012 fördelar vi lika mycket pengar till vård och omsorg som kommunen gjorde 2011.

En nedskrivning på 20 miljoner kronor på ett värdepapper är enkel att göra. Att spara 20 miljoner på vård och omsorg är svårt. Verkliga kostnader i verksamheter som har med människor att göra går inte att trolla bort. Vad som ser ut att försvinna finns i själva verket kvar i den andra rockärmen.

Den största posten i majoritetens besparing är en minskning av den tid som vårdens anställda inte tillbringar direkt med de äldre. Det ska uppnås genom en minskning av luften i arbetsscheman. Men äldres vårdbehov är oförutsägbara. Varje individ har sitt unika vårdbehov. Varje arbetsmoment kräver empati och samspel på ett annat sätt än att lägga en gatsten eller asfaltera.

Minskad luft i schemat ger mindre utrymme att hantera den här oförutsägbarheten och leder till ökad stress. Ökad stress leder till ökad sjukfrånvaro och att ännu färre väljer vård- och omsorgsyrken. Sjukfrånvaro och personalförsörjning är redan problem för vården i Örebro kommun i dag. Det är det vi menar med att en besparing blir en kostnad någon annanstans.

Majoriteten har gått ut och sagt att de så kallade delade turerna ska minimeras, vad som i verkligheten har hänt är att de har blivit fler nu efter nyår. Personer som tidigare inte haft delade turer på sitt schema har nu fått det infört. Övriga besparingskrav som minskning av anslag till personalens utbildning och att mest troligt ta bort nattsköterskor kommer också att innebära kostnader i form av försämrad vård och försämrad arbetsmiljö.

Den alternativa budget som Miljöpartiet presenterat som ett alternativ till majoritetens på vård och omsorgsnämndernas sammanträden satsar i stället på de anställda och de äldre. MP har valt att omvandla vikariat till140 tjänster i omsorgen, utvecklat anhörigcentrum och mer kultur för äldre. Förslaget är finansierat ner till minsta krona. Skillnaden mot majoritetens budget är att vi sätter välfärden framför finansnettot i Örebro.

Ia MalmqvistAndre vice ordförande vård och omsorg väster (MP)

Margareta OlssonErsättare vård och omsorg väster (MP)

Erik GöökLedamot vård och omsorg öster (MP)Stina HaglundLedamot vård och omsorg öster (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons