Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför är det så tyst i väst om konflikten i Gaza?

Återigen går den israeliska krigsmakten till angrepp mot Gazas befolkning. Skälen till detta är många och ett av dem denna gång angavs vara de tre ockupationsungdomarna som fördes bort och dödades.

Annons
Ett av många offer. En palestinsk man bär iväg  kroppen av en sjuårig flicka som dödades i tisdags tillsammans med andra familjemedlemmar i en israelisk bombattack i Rafah.Arkivfoto: Hatem Ali/TT

Hamas beskylldes för dådet men förnekade inblandning. I jakten på de skyldiga arresterade den israeliska armén 500 palestinier och förstörde de påstådda gärningsmännens hem. En hetsig stämning piskades upp och en palestinsk tonåring brändes till döds.

Enligt israeliska tidningar har det nu visat sig att det inte var Hamas som låg bakom morden på de tre israeliska ockupanterna – men staten Israel fick innan dess ett skäl till anfall på Gaza.

Ytterligare ett skäl för Israel att anfalla Gaza är att förstöra de tunnlar som, enligt Israel, grävts för att föra in vapen från Egypten. Eftersom Gaza är satt under blockad av Israel och inte får tillgång till de varor och material som behövs för ett fungerande samhälle har dessa tunnlar varit livsviktiga. Genom dem har man kunnat föra in mat, medicin och andra förnödenheter till befolkningen. Ytterligare ett skäl till att Israels armé nu går in i Gaza är att man vill skapa motsättningar mellan de styrande partierna i Palestina – Hamas i Gaza och Fatah på Västbanken. Ett enat palestinskt folk är en styrkefaktor i kampen för självbestämmande.

Israels krigsmakt säger om sig själva att de är den mest moraliska av alla arméer. Hur moraliskt är det att döda barn på en strand? Eller på en lekplats? Hur moraliskt är det att bomba sjukhus, skolor, moskéer, idrottsanläggningar och ambulanser? Deras precisionsvapen sägs bara riktas mot och döda Hamassoldater, men hur kommer det sig då att majoriteten av de döda är barn, kvinnor och civila?

Varför är det så tyst i väst? Varför kräver inte svenska politiker ett omedelbart stopp för attackerna på Gaza och inför sanktioner mot Israel? Man kräver sanktioner mot Ryssland för att de ska ha skjutit ner det malaysiska planet. Är palestinska människor mindre värda än nederländska? Varför kräver inte svenska politiker ett omedelbart avskaffande av den israeliska apartheidpolitiken?

Finns det då något vi vanliga människor kan göra för att hjälpa? Jo – förutom att skänka pengar till exempel till Palestinainsamlingen, Solidaritetscenter, Röda Korset och Läkare utan gränser så de kan hjälpa på plats, så kan vi vara aktiva och informera alla vi möter om situationen i Palestina. Vi kan alla aktivt bekämpa ockupationsmakten Israel genom att med ickevåld protestera genom BDS.

BDS står för Bojkott, Desinvestering och Sanktioner. Bojkott – att inte köpa varor som produceras i Israel eller av israeliska företag. Detta gjorde man bland annat i Indien mot den brittiska kolonialiseringen, den amerikanska medborgarrättsrörelsen gjorde det och det gjordes inte minst mot apartheidregimen i Sydafrika. Desinvestering innebär att investeringar i det aktuella landet avbryts liksom investeringar i de företag som stödjer landet. Sanktioner innebär att stater kollektivt beslutar att begränsa handlingsfriheten för en annan stat och är ett sedan länge använt internationellt verktyg och planeras just nu mot Ryssland.

Det palestinska BDS-uppropet, som startade 2005, uppmanar stater, internationella organisationer och individer att införa breda bojkott och sanktionsåtgärder gentemot staten Israel till dess att de lever upp till sina skyldigheter och erkänner palestiniernas rätt till självbestämmande.

Bojkott är ett verktyg som nu ligger i dina händer som konsument. Du kan välja att inte köpa israeliska produkter så länge ockupationen pågår!

Du kan göra skillnad! Ta ställning för en rättvis fred, självbestämmande och mänskliga rättigheter i Palestina! Köp inte israeliska varor!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons