Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför kompenserar inte regeringen Försvarsmakten?

En av de kraftigaste skattehöjningar som den rödgröna regeringen genomför är den som drabbar Sveriges arbetande ungdomar.

Annons
MÅNGA UNGA. Debattörerna undrar varför inte Försvaret ersätts för de ökade kostnaderna när arbetsgivaravgiften för unga höjs. Arkivfoto: Fredrik Sandberg /TT

Genom att höja arbetsgivaravgifterna så blir det inte bara färre unga som får möjligheten till nya jobb utan det slår också hårt mot dem som har många yngre bland sina medarbetare.

Försvarsmakten har i dag cirka 7 000 ungdomar anställda. Personer som nu drabbas av de höjda ungdomsarbetsgivaravgifterna.

Genom den försvarsuppgörelse som bland annat Moderaterna slöt med regeringspartierna så får Försvarsmakten från och med 2016 kompensation för denna beklagliga kostnadsökning.

Överenskommelsen börjar dock gälla först från årsskiftet och för återstoden av 2015 har regeringen, trots påtryckningar från bland annat M, avvisat alla krav på kompensation.

Det handlar om totalt cirka 100 miljoner kronor, pengar som Försvarsmakten får ta från annat.

Finansminister Magdalena Andersson säger frankt att detta får finansieras helt på egen hand.

Samtidigt kompenseras kommuner och landsting redan i år för denna försämring! De får pengar men inte försvaret!

Vid Försvarsmaktens telenät- och markteleförband vars högkvarter ligger i Örebro så har man en personal på cirka 400 personer. En del av dessa är ungdomar.

Varför tycker Eva-Lena Jansson (S) att Försvarsmakten inte förtjänar samma typ av kompensation som ses som självklar för andra arbetsgivare i offentlig sektor? Vad är det S tycker att man ska spara på, minska personalen eller skjuta på viktiga materielinvesteringar?

Svenskt försvar kommer att tillföras substantiella resurser under kommande år genom det beslut riksdagen nu fattat med bred majoritet.

Tack vare att M, KD och C krävde detta så får Försvarsmakten fyra miljarder kronor mer i resursförstärkningar än vad regeringen ursprungligen tänkt ge. I detta ingår kompensation för höjda arbetsgivaravgifter.

Det är beklagligt att regeringen, trots goda möjligheter, inte lägger in denna kompensation redan i år.

När vi nu är överens om att satsa på Försvaret under flera års tid så hade det varit klokt att inte börja med en faktisk besparing.

Lotta Olsson (M) Hans Wallmark (M) om arbetsgivaravgiften

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons