Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ska skatten gå till de starkaste idrottsklubbarna?

Annons

I NA kunde vi för en tid ­sedan läsa om ett kommunalt marknadsföringsbidrag på 4,4 miljoner kronor som ska fördelas till de mer kända klubbarna i Örebro (ÖSK, ÖHK och kanske några till). Hur pengarna ska fördelas bestämmer Christer Wilén som är VD på Örebrokompaniet dit uppgiften dele­gerats.

På frågan om vilka kriterier som tillämpas förklarar han att det handlar om en helhet.

Han tittar på marknadsföringsvärdet, men också på att kommunen kan få ut så mycket som möjligt av stadens varumärke – allt för att vi på bästa sätt ska få leverans på vårt uppdrag att marknadsföra staden.

Det är en jargong som för tanken till affärslivet och till privata företag där pengar som satsas på marknadsföring av det ­egna varumärket förväntas leda till framtida vinster.

Men en kommun är väl inte ett företag?

Kanske föreställer sig Christer Wilén att människor lockas till Örebro om stadens varumärke är starkt och då ökar handelns intäkter, mer jobb skapas och på sikt ökar även skatteintäkterna.

Är det sådana komplicerade samband som Christer Wilén tänker på då han talar om en helhet?

I så fall vill jag gärna tipsa om den doktorsavhandling i nationalekonomi som publicerades för en tid sedan av Emelie Värja vid Örebro universitet där hon just undersöker vad kommuner och dess invånare får ut ekonomiskt av att det finns elitlag i ishockey och fotboll i kommunen. Svaret är – ingenting.

Det är inte alls något överraskande resultat utan det ligger helt i linje med vad andra forskare har funnit ­tidigare.

Om vi ska tro på vad dessa forskare kommer fram till (i dessa dagar är ­inte alla övertygade om att vi bör göra det) så finns det alltså inte några ekonomiska argument för Örebro att ge marknadsföringsbidrag till stadens starkaste klubbar.

Men allt kanske inte ska handla om ekonomi?

Kan det finnas andra skäl för Örebro kommun att ge bidrag till sina framgångs­rika idrottsklubbar?

Örebro satsar som få andra kommuner på events av olika slag och man har varit mycket framgångsrik. Bör stödet till klubbarna ses

i detta sammanhang? Folk mår helt enkelt bra när de får se bra ishockey och bra fotboll.

Genom det kommunala bidraget får klubbarna de pengar som behövs för att köpa ännu bättre spelare och då blir det ännu bättre ishockey och fotboll i Örebro.

Jag tycker det är tveksamt att kommunen går in med pengar i verksamheter som trots allt måste betraktas som kommersiella.

Visst kan där finnas ideella inslag i föreningarna men en klubb där toppspelarna och tränaren har årslöner på i runda slängar en miljon kronor kan väl knappast kallas ideell?

Det är förstås roligt att Örebro har så starka lag

i såväl fotboll som ishockey och jag missunnar verkligen inte spelarna deras löner men kan det verk­ligen falla på skattebetalarna att backa upp dessa klubbar finansiellt så att de kan lägga bud på spelare de annars inte skulle ha haft råd med?

Var går gränsen för det kommunala ansvaret i Örebro? Det vore spännande att få ta del av hur resonemanget har gått i dessa frågor.

Särskilt intressant vore det förstås om någon ansvarig politiker kunde förklara för mig och andra varför kommunen varje år bör ­betala flera miljoner i stöd till de starkaste idrottsklubbarna i Örebro.

Jan Greve

Docent i företagsekonomi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons