Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargstammens utveckling sker okontrollerat

Annons

Johan Åqvist, du hade lika gärna kunnat underteckna ditt debattinlägg med ”Folkpartiet”, för tydligen har partipiskan gjort sitt sedan vi tillsammans satt i styrelsen för Jägarförbundets Kumlakrets. Du var ordförande och jag rovdjursansvarig, vilket jag fortfarande är.

Vi kämpade då tillsammans för att försöka få politiker och myndigheter att lyssna på oss 300 000 jägare samt ett ännu större antal glesbygdsboende människor. Vi ville nå ut med vad en snabbt växande vargstam skulle medföra.

Nu börjar vi se detta. Du som politiker kan möjligen svara på hur man kunnat ändra på beslutet. Var det för att lugna bland annat jägarkåren och få med dess organisationer? Man beslutade om 200 stycken, fördelade i hela landet. Redan efter ett par år, den 17 augusti 2011, upphäver man detta utan föregående samförstånd med de drabbade.

Vargstammen hade då ökat från beslutade 200 till mellan 351 och 398 individer, enligt forskare. Örebro län skulle rymma ett revir, nu har vi sex. Ett par av dessa delas med angränsade län. Efter vårens valpningar ökar stammen med 150 till 200. Om jag mins rätt jagar du på Närkeslätten, och är aktiv i Folkpartiet, som har EU som allenarådande överhet.

Johan Åqvist som tidigare var aktiv i Jägarförbundet, måste ändå inse att vargstammens utveckling inte har skett i demokratisk anda. Bland annat Jägarförbundet har deltagit i beslut, gjort eftergifter och har därefter blivit helt överkört av politiker och myndigheter.

Se hur den så kallade mångfalden ser ut i länets skogsområden, från Tiveden i söder till länsgränsen i norr. Är du som politiker beredd att ta ansvar för konsekvenserna av en okontrollerad växande vargstam, när den naturliga maten tryter? Kolla med Ryssland där våra vargar kommer ifrån. På grund av växande vargstam, och därmed problem, betalar staten ut skottpengar. Samma vargar kostar oss flera hundra miljoner. Skattemedel kan användas på ett bättre sätt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons