Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenfalls planer på nya brunkolsgruvor måste stoppas 

Valkampanjerna inför riksdagsvalet drar snart i gång för full kraft. EU-valet visade tydligt att miljön är en prioriterad fråga för väljarna.

Annons

Samtliga partier börjar förstå att väljarna förväntar sig handlingskraft för att minska klimatpåverkan under nästa mandatperiod, inte bara fingervisningar. Och ska nästa regering börja någonstans så är det att åtgärda Sveriges enskilt största klimatproblem – statliga energijätten Vattenfall.

Redan i dag släpper Vattenfall ut nära dubbelt så mycket koldioxid som hela Sverige på ett år. Men i stället för att satsa på en utveckling bort från kolkraft vill Vattenfall satsa på fem nya brunkolsgruvor i Tyskland. Om dessa blir verklighet kan så mycket som 1,2 miljarder ton brunkol – det klimatskadligaste av alla fossila bränslen – utvinnas de närmaste decennierna, vilket motsvarar 1,2 miljarder ton koldioxid i atmosfären när det eldas upp.

Räknat på ton per invånare skulle det innebära att drygt 17,5 miljoner ton koldioxidutsläpp tillskrivs Örebroborna – bara från Vattenfalls kolkraft. Bolagets planer står i skarp kontrast till örebroarnas och övriga befolkningens inställning till kol.

Motståndet mot är kol är kompakt i hela landet, enligt årets SOM-undersökning vill 98 procent av befolkningen inte att Sverige investerar mer i kol.

Vattenfall är de svenska medborgarnas tillgång, och företaget representerar därmed Sverige. Gruvplanerna är på så vis Sveriges sämsta idé och gör svenska folket till miljöskurkar. Så länge Vattenfall fortsätter släppa ut katastrofala mängder växthusgaser kan inte Sverige tas på allvar i klimatfrågan. Om Vattenfall lägger ner sina kolkraftverk skulle det ha större effekt än om alla privatpersoner i Sverige helt skulle sluta använda olja, bensin och andra fossila bränslen.

Enligt statens ägardirektiv ska Vattenfall vara ett ”bolag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion”. Att minska koldioxidutsläppen och att satsa på förnybart är strategiska mål för bolaget. Vattenfalls planer går stick i stäv med regeringens direktiv.

Det är statens ansvar att se till att Vattenfalls utveckling går i linje med politiskt uppsatta mål om hållbarhet. Men när det gäller klimatpolitik är det viktigt att det lokala återspeglar det nationella. Klimatfrågan är av sådan natur att om vi inte angriper den från gräsrotsnivå via lokala parlament, riksdagen och internationellt missar vi målen. Alla partier som representeras i Örebro behöver förhålla sig till detta faktum. Lokalpolitikernas ställningstagande i förhållande till Vattenfalls agerande avslöjar därmed om de tar klimatansvar på allvar eller inte.

Den regering som tar plats i Rosenbad efter valet i september måste ta ett långtgående ansvar för Vattenfall för att undvika ytterligare miljömässig och ekonomisk katastrof. Vattenfalls ägardirektiv måste stärkas för att säkra en utveckling mot 100 procent förnybar energiproduktion och planerna på nya brunkolsgruvor stoppas. För att förändring ska ske krävs att många agerar.

I riksdagens näringsutskott, som har Vattenfall på sitt bord, sitter Örebros Jonas Eriksson, MP, som vice ordförande. Hur tänker Eriksson samt övriga politiker från kommunen att driva dessa frågor inom sina respektive partier och i kommande riksdagsuppdrag?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons