Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vätterns vatten är en guldgruva för Örebro

Annons

Tar du för givet att det alltid ska komma rent dricksvatten ur din kran? Här i Sverige är det en självklarhet att rent vatten, världens viktigaste livsmedel, alltid ska finnas tillgängligt. För många människor i andra delar av världen är rent vatten långt ifrån självklart, tvärtom orsakar förorenat vatten än i dag många människors död eller sjukdom.

Även här i Sverige kommer fler och fler larm om att vårt vatten är sårbart.

På senaste kommunfullmäktigesammanträdet i Örebro fattade Centerpartiet tillsammans med övriga partier ett av de kanske viktigaste politiska beslut som har fattats på många år. Vi fattade beslut om att fortsätta arbetet med att utreda möjligheten att ta Örebros dricksvatten från Vättern i framtiden.

I dag tar vi vårt dricksvatten från Svartån och genom en avancerad reningsprocess får vi ett bra dricksvatten i våra kranar. Vår dricksvattentäkt är dessvärre utsatt för många faror. För några veckor sedan hände en olycka på motorvägen som finns i vattenskyddsområdet. En lastbil stjälpte och det fanns risk för att olja och diesel skulle läcka ut och förorena vår dricksvattentäkt och därmed fanns också en risk att vårt dricksvatten skulle bli påverkat.

Svartån är sårbar och därför är det nödvändigt med ett annat säkrare och bättre alternativ om vi i framtiden vill att Örebro ska ha ett dricksvatten med bra kvalitet.

Vättern har ett unikt vatten med en vattenkvalitet som knappast går att hitta i någon annan sjö i södra Sverige. Det vore vansinnigt att Örebro, med sin närhet till Vättern, inte skulle ta tillvara den guldgruva som Vätterns vatten är. Vättern skulle kunna ge Örebro och många andra kommuner en framtida, långsiktig och hållbar dricksvattenproduktion.

Ett hot mot Vätterns vatten är Försvarsmaktens skjutningar i Vättern. Skjutningarna och den kompetensutveckling som försvaret gör och dessutom vill utöka i Vättern är direkt olämplig. Dessa måste gå att genomföra på andra platser mer lämpliga än i Vättern. Utifrån detta perspektiv anser Centerpartiet i Örebro att Försvarsmaktens skjutningar i Vättern inte ska tillåtas och att försvaret i stället snarast ser till att hitta alternativa skjutplatser. Vi tycker inte det är ansvarsfullt att utsätta Vätterns unika vatten för dessa skjutningar.

För att vi ska ha rent vatten även i framtiden handlar det om att vi gör rätt politiska prioriteringar och har mod att fatta de politiska beslut som krävs. Förra veckans beslut innebär att ett steg har tagits för att Örebro i framtiden ska ha en mer säker och trygg dricksvattenförsörjning.

Rasmus Persson Kommunalråd (C)

Charlotte Edberger Jangdin Politisk sekreterare (C)

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons