Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verksamheten viktigast nät Kumla bygger ut

Annons

Det är aldrig fel att satsa på kvalitet. Det behövs bra mat som folk vill äta innan restaurangen byggs ut. Ägarna kan köpa fina ugnar, nya bord och lyxiga stolar men smakar inte maten kommer inga gäster.

På samma sätt är det när en kommun vill locka invånare. Vi kan inte bara bygga lägenheter och struktur. Om vi inte satsar på de verksamheter som ska finnas i byggnaderna kommer de inte att fyllas. Därför ska verksamheten komma först, när folk strömmar till för att kvaliteten är hög, då finns de ekonomiska musklerna till att bygga nytt, större och finare. Kommunen kan inte göra tvärtom och bygga stort först och sedan hoppas att kvaliteten på verksamheten ska bli bättre.

Vi moderater har under en tid varit ute bland invånarna och gjort enkäter och lyssnat. Vi märker att det kokar av missnöje över hur kommunen sköts och vad man väljer att satsa på.

Vi vill naturligtvis att vår kommun stärks och blir attraktivare så att målet med 25 000 invånare uppnås. Vi anser att vägen dit är att i första hand prioritera skolan och äldreomsorgen. Barnen är vår framtid och våra äldre ska på ålderns höst kunna stanna kvar i Kumla och inte behöva flytta.

När Kumlas majoritet kommer med projekt och satsningar på olika byggnader säger de att vi alltid säger ”nej, nej, nej”.

Därför var vi bland annat emot Kumlas extra delägande i Örebro flygplats. Vi äger redan flygplatsen genom landstinget. Vi ansåg att det var vansinnigt att Kumla frivilligt går in och köper extra andelar. I landstinget fördelas ägandet och ansvaret bland kommunerna genom befolkningsantal så gör man exempelvis med Nerikes brandkår. I uppgörelsen som gjordes ligger åtagandet i samma storlek trots att Karlskoga är en större kommun än Kumla. Även detta tycker vi är märkligt.

Kumla valde att gå in och ta ett extra ekonomiskt ansvar för flygplatsen med invånarnas skattepengar trots att det inte var nödvändigt. Vi kritiserades för att inte vara företagsvänliga vilket så klart var taget ur luften. Hallsberg röstade föredömligt nej trots nya etableringar av stora företag som Train Alliance och Posten. Ingen har kritiserat Hallsberg som ovänligt mot företagande efter detta beslut, snarare tvärtom.

Vårt mål är att bygga en av Sveriges attraktivaste kommuner för människor att bo i. När det kommer till satsningar på vård och skola kommer vi alltid att säga ”ja, ja, ja”.

Vi satsar i första hand på mänsklig kvalitet inte monument. För att locka fler invånare behövs en satsning på vår personal, på de mänskliga resurserna. Vi bör arbeta för att vår personal ska få konkurrenskraftiga löner så att de trivs och personalomsättningen minskar. Genom att släppa in andra aktörer på de kommunala områdena skapar man en ärlig konkurrens som gynnar våra anställda och därigenom våra medborgare.

Om vi får makten 2014 kommer vi styra kommunen med en satsning på de mänskliga resurserna så att vi kan öka trivseln. Genom detta kommer intäkter som ger oss möjligheter att satsa framåt. Med målsättning att 2025 vara en av Sveriges mest attraktiva kommuner att bo i.

Mats Hellgren Oppositionsråd (M)

Lennarth HelgessonOrdförande (M)

Kumla

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons