Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver fler företag

Annons
Viktigt arbete. Företagens verksamhet är fundamentet i den politik Sverige behöver, enligt skribenten. Bilden är tagen på Atlas Copco Rock Drills i Örebro. Arkivbild: Håkan Risberg

År 1987 publicerade Patrik Engellau en historiebok där det förutspåddes att ett epokskifte skulle inträffa i Sverige på 1990-talet. Det gamla politikerväldet med sina mäktiga centrala organisationer, exempelvis dåvarande SAF och LO, skulle gradvis tappa makt och förlora sitt inflytande. Politiken skulle ha spelat ut sin förmåga att lösa nationens problem på det traditionella sättet, alltså med hjälp av lagstiftning, myndigheter och bidrag.

Nu är vi där. Det tydligaste tecknet på att 1900-talet tagit slut är socialdemokratins förvirring. Vi misstar oss om vi trott att det är Juholt som varit problemet. Han var bara ett symptom. Partiets dilemma är att det inte längre har någon föreställning om framtiden, inget mål och ingen vision. Eller rättare sagt: partiet har samma gamla föreställningar som för femtio år sedan, och de är inte längre trovärdiga.

Regeringen har inte heller någon vision. Den har gjort några småsaker som är bra, till exempel sänkt skatterna en aning. Men den kommer inte i närheten av att kunna presentera hyggliga svar på de mest brännande frågorna, till exempel hur man ska vända trenden att svenska skolbarn blir alltmer okunniga, hur Sverige ska återta sin position som ett av världens rikaste länder, vad man ska göra för att förhindra att slum, utanförskap och kriminalitet breder ut sig, hur man ska återskapa den fulla sysselsättning som för bara ett par årtionden sedan var en självklarhet.

Det här är svåra och nya frågor. Det är frågor som inte fanns för ett halvsekel sedan. De nya frågorna kan inte besvaras enligt den gamla, tidigare så välfun-gerande, politiska trollformeln, nämligen att lösningen ligger i mer kraftfulla politiska åtgärder, hårdare regleringar och förhöjda anslag. Ändå är detta precis vad politikerna föreslår och gör – utan att det får några effekter. Under de senaste fem åren har polisens anslag ökat med en fjärdedel medan allt färre brott klaras upp. Motsvarande gäller andra politikområden.

För framtiden behöver vi en ny politisk formel som är den gamlas motsats. Det gäller inte längre att lita mer till politikerna och mindre till medborgarna, utan att lita mer till medborgarna och mindre till politikerna. Kort sagt måste medborgarnas driftighet och handlingskraft mobiliseras i större utsträckning.

Det mest uppenbara exemplet på en sådan politik är åtgärder för att främja svenska folkets företagsamhet. Sverige måste ha fler och starkare företag som skapar välstånd, tillväxt och ökad sysselsättning.

Mer företagsamhet är själva fundamentet i den nya politik Sverige behöver. Företagsamhet är en kraft som växer ur medborgarna, inte ur politiken. Vad politiken borde göra är att bejaka den kraften och röja undan de hinder som står i vägen. Sveriges stora problem i dag är att inget politiskt parti på allvar insett detta.

Jan FalkÖrebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons