Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver höja ribban rejält för att långsiktigt förbättra skolresultaten

Annons

Många mindre kommuner har det tufft i dag och det ställer krav på ledarskap för att anta och hantera dessa utmaningar. Trots litenhet måste man ha handlingskraft och beredskap för förändringar, hög förmåga till anpassning och snabb kunskapsinhämtning. Världen stannar inte upp och väntar in oss.

Majoriteten har under många år tagit ett stort ansvar för den kommunala ekonomin. Vi har genomfört ett antal åtgärder för att förbättra våra förutsättningar och vi har en stabilare grund att stå på nu. Vi socialdemokrater vill fortsätta med fler konkreta insatser.

En nyckelfråga är företagens utveckling, att skapa förutsättningar för fler arbetstillfällen. Vi behöver företagsamma människor som ges utrymme, stimulera entreprenörskap i skolan, i föreningar och i samhället i stort. Vi behöver mobilisera och engagera invånarna för att stärka den lokala stoltheten. Kombinationen kunskap, kreativitet, samarbete, initiativkraft, delaktighet och inflytande är viktiga inslag som ska prägla vårt arbete. På möten runt om i kommunen där vi träffat väljarna har synpunkter lämnats på vår närmiljö, service och föreningars möjligheter med mera. Synpunkter som vi tagit med i vårt nya valmanifest.

Vi lever i ett kunskapssamhälle där kunskap är den främsta insatsvaran. Livet är tufft för barn och ungdomar i dag och vi behöver höja ribban rejält med ett metodiskt uppföljningsarbete för att långsiktigt förbättra resultaten i skolan. Duktiga pedagoger är en förutsättningen för att utveckla våra elever – men allas våra förväntningar och krav på barn och ungdomar är lika viktiga. Det handlar om att ta fram och utveckla barns inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Vi ska ha en skola som tror på varje enskild elevs möjlighet.

Inom äldreomsorgen har vi inlett ett kvalitetsarbete för att säkerställa äldres rätt till delaktighet och påverkan av sin vardag och det måste fortsätta. En ökad andel äldre kräver att vi har olika boenden och anpassningar som syftar till att öppna upp möjligheten för ett aktivt deltagande livet ut.

Det finns partier i vår kommun som profilerar sig genom att vara ”emot”, sprida missnöje och felaktiga fakta. Naturligtvis är allt inte bra och utrymme för förbättringar finns, men jag hoppas väljarna inte nöjer sig med bara gnäll utan att de också kräver konkreta svar från alla partier om hur vi ska gå från ord till handling efter valet. Själv har jag som drivkraft att jobba med och för, inte emot något. Jag tror att det i den lilla kommunen behövs det arbetssättet.

Listan kan göras lång på vad som kan göras, men det viktiga är att politiken själv kan inte besluta fram utveckling. Politik är en vilja att förändra i någon riktning och skapa möjligheter.

Politiken kan skapa förutsättningar och villkor som gynnar utveckling. Men för att saker och ting skall hända behövs engagemang och delaktighet. Mångas deltagande behövs om vi ska lyckas med en förändring. Snart är det val. Ett sätt att visa att man vill delta i att påverka är att gå och rösta. Alla är lika mycket värda, alla har en röst. Kom ihåg att använda din röst!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons