Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi får inte tappa barnperspektivet

Annons

De flesta barn i Sverige har det bra materiellt sätt. Ändå finns det barn som växer upp under svåra förhållanden. Sedan 1997 har barnfattigdomen minskat, men 2009 såg vi åter att enskilda barnfamiljer fått det allt svårare på grund av den ekonomiska krisen. Ofta handlar det om ett långvarigt utanförskap där föräldrarna sedan länge varit utan ett varaktigt arbete. Vi kristdemokrater tycker därför att det är viktigt med ett tydligt och tidigt barnperspektiv.

Hösten 2009 initierade Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ett arbete att samordna insatser för att motverka långtidsarbetslöshet och utanförskap bland ungdomar i åldern 18 till 24 år. Resultaten av satsningen är mycket goda och har lett till att ungdomarna fått nya erfarenheter och tagit sig ur ett bidragsberoende. Nu är det dags att använda samma metod för de mest utsatta barnfamiljerna.

Redan i mars 2011 beslutade nämnden att tillsätta en arbetsgrupp för att se över handläggningen av ekonomiskt bistånd och arbeta vidare mot barnfattigdomen. Nu kan vi se flera konkreta resultat.

En åtgärd har varit att ta fram en mall för barnkonsekvensanalys. Det är viktigt för att säkerställa att barn och ungas uppväxtvillkor faktiskt hamnar i fokus i de enskilda besluten. Även mallen för stickprovsredovisning har uppdaterats så att barnperspektivet verkligen syns och beaktas i utredningarna.

Vidare har personalhandläggarna arbetat med en kartläggning av barnhushållens behov. För att vi ska göra rätt saker för barnen måste barnens behov både belysas och beskrivas.

Antalet hushåll med försörjningsstöd har totalt sett minskat under 2011, däremot ökar utbetalningarna bland barnhushåll. Det är viktigt att sätta in fler åtgärder för att komma till rätta med denna utveckling.

I kommunledningens tilläggsbudget avsätts därför medel till att genomföra en riktad jobbsatsning för att förbättra situationen för de mest utsatta barnfamiljerna. Genom att underlätta för föräldrar att komma ut på arbetsmarknaden kan allt fler familjer stå på egna ben ekonomiskt, fler mammor och pappor får en meningsfull vardag och fler barn får erfarenhet av arbetande föräldrar.

Trots att vi fått det generellt bättre måste vi på allvar ta tag i problemen bland de mest utsatta. Vi behöver hålla fast vid barnperspektivet. Vi måste se barnen i tid!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons