Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har inte råd att skrämma bort lärare

Annons

För tydlighetens skull vill jag ännu en gång förklara att Miljöpartiet är emot flytten av Engelbrektsskolan. Vi inom Miljöpartiet ser en oroväckande utveckling där majoriteten endast satsar på de skolor som lyckas och är populära. På skolor med uppförsbacke, där personalen kämpar för att få ihop budget och att erbjuda en bra verksamhet trots besparingar, blir situationen inte bättre för att de skolor som redan har bra möjligheter får fler fördelar på bekostnad av andra. Det är inte ett ansvarsfullt sätt att bedriva skolpolitik.

Hagsten menar vi har ett ansvar att lyssna på föräldrar och elever som står i kö till Engelbrektsskolan. Min fasta uppfattning är att politiker måste våga driva politik som gynnar fler än de som går på populära skolor.

För att skapa en skola som möter framtiden, i stället för att försöka undvika den, vill vi tillsätta en skolkommission. Tvärtemot Hagsten tror vi inte att lösningen är att fortsätta tränga ihop politiker i samma rum för att de ska få fortsätta gissa och spekulera. I Miljöpartiets motion till kommunfullmäktige om att inrätta en skolkommission står det tydligt att vi vill se att andra aktörer bjuds in för att hjälpa till att ta fram en plan för att rusta skolan för framtiden.

Vi ser gärna att politiker får lämna lite plats så att även universitet och näringsliv kan komma in med sin expertis, samtidigt som vi även erbjuder skolpersonal och elever möjlighet att komma med sina infallsvinklar.

Hagsten menar att vi föreslår något som redan finns. Men det finns ingen skolkommission i dag, däremot verkar det finnas en bunt politiker som aldrig behöver hjälp och som tror sig veta bättre än lärare, elever, näringsliv och andra aktörer som har stort intresse i utbildning.

Vi i Miljöpartiet ser att en skolkommission behövs just för att se till alla elever och skolor i hela kommunen. Vi borde ha en plan hur kommunen ska jobba för att ge alla elever en bra och kvalitativ skolgång oavsett om de går på en kommunal eller fristående skola. Alla elever är kommunens ansvar även om de råkar gå på en skola som drivs av någon annan.

Utmaningarna för Örebros skolor är större än att samsas om lokaler. Redan nu får vi signaler om att till år 2020 kan det komma att finnas en lärarbrist där hela 43 000 lärare saknas i Sverige. Med den förda skolpolitiken i Örebro är frågan hur attraktiv kommunen kommer vara när lärare äntligen kan börja ställa krav på sina arbetsgivare. Kommunen har inte råd att skrämma bort eller slita ut lärare.

För övrigt anser jag mig inte sitta på läktaren. Jag hör till den växande skara som förstår vad matchen verkligen handlar om!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons