Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi investerar i de unga

Annons

En rad företrädare för Socialdemokraterna är kritiska till regeringens satsningar och prioriteringar på utbildningsområdet.

Det är beklämmande att se Socialdemokraterna som under decennier monterat ner kunskapsskolan och monterat upp flumskolan så kategoriskt fördöma regeringens politik. Många slogs ut i den gamla gymnasieskolan, inte minst de som behövde hjälp allra bäst.

Resultaten i svensk skola har också sjunkit mycket de senaste tjugo åren. Läraryrket har förlorat i attraktivitet. Utvecklingen har länge varit oroväckande. Gamla skolan bestod av systemfel och därför gör vi nu ett systemskifte. Vi satsar på lärare, kunskapsmål och har som utgångspunkt att skapa en gymnasieskola som bejakar det faktum att ungdomar är olika.

En gedigen utbildning med en gymnasieexamen är den bästa vaccinationen mot arbetslöshet. 2011 är också det mest reformintensiva året någonsin inom svensk utbildning med en ny gymnasieskola, en ny förstärkt lärarutbildning, vidareutbildning av lärare, tydligare ansvar för rektor, satsningar på elevhälsa, skolbibliotek, studie- och yrkesvägledning och så vidare. Och mer kommer att behöva göras för att åtgärda decennier av feltänk.

Alliansregeringen har enats om en reform som skapar förutsättningar för högre lärarlöner. Vi ökar också läraryrkets status genom fortbildning för yrkeslärare, Lärarlyftet II för lärare som saknar behörighet inom något av de ämnen de undervisar i och fortbildning för rektorer i pedagogiskt ledarskap. Lärlingsutbildningen görs om och lärarlegitimation införs.

Men utbildning är inte det enda som påverkar ungdomsarbetslösheten. Det krävs också andra åtgärder. Vi i Folkpartiet vill öppna fler vägar in på arbetsmarknaden för unga, till exempel bör turordningsreglerna i Las grundas på individens kompetens i stället för anställningstid. Det gör att unga inte alltid sparkas först vid uppsägningar och att personer med lång anställningstid vågar byta arbete.

Samtidigt vill Socialdemokraterna dubblera arbetsgivaravgiften för att ha en person under 26 år anställd. Där kan vi tala om hinder för unga att få jobb.

På sikt handlar det om cirka 3 500 personer som riskerar att förlora sin anställning som en följd av höga kostnader. Vi tror inte att högre kostnader för att anställa unga är rätt väg att gå.

Vårt mål är att unga ska få ett jobb. Det betyder egen försörjning och identitet. Vi bygger välfärden genom att investera i framtiden, det vill säga våra ungdomar. Det räcker inte att som S ropa högt om vikten av utbildning. Till syvende och sist är det som i övriga livet, det är inte vad du säger utan vad du gör som är det viktiga.

Tina Acketoft

Ledamot i riksdagens utbildningsutskott (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons