Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi människor är olika men alla behövs

Annons

Vi människor är olika. Några är bra på att ta hand om människor, andra på att laga prylar. Några är organisatörer, andra är bra på handlingskraft. Även om vi kanske inte ska dra det så långt som relationsexperten John Gray, mannen bakom boken ”Män är från Mars och kvinnor från Venus”, gjorde hos tv-profilen Skavlan nyligen så tyder mycket på att vi människor är bra på skilda saker.

Olika egenskaper betyder dock inte olika värde. Nu på internationella kvinnodagen är det värt att uppmärksamma. Kvinnor har i dag i stor utsträckning både en betald och en obetald arbetsbörda. Fortfarande är det kvinnor som har huvudansvaret för hem och familj – trots förvärvsarbete.

Många menar att kvinnornas uttåg på arbetsmarknaden inte har samma motsvarighet i männens inträde i hemarbetet. När det är dags att gå hem, ökar stresshormonerna hos många kvinnor och kvarstår hela kvällen. Mannen kopplar däremot av och stressen sjunker. Gray gestaltade tydligt att många kvinnor ser hemmet som en andra arbetsplats medan män däremot ser hemmet som en återhämtningsplats med tid för vila.

Alla kvinnor i hälso- och sjukvården är värda att uppmärksammas med en stor eloge på denna dag. Där finns en stor grupp professionella och kunniga kvinnor som får det faktiska vårdarbetet att fungera och utvecklas. Trots besparingar, stora förändringar, hårda arbetsvillkor och den turbulens som råder i många ledningar i våra politiska styrda organisationer. Kvinnor bär upp den svenska sjukvården, men också männen har en viktig roll att spela för ökad jämställdhet.

Varje individ är unik med sina speciella egenskaper, men vi måste se till alla människors lika värde. Oavsett vilka karaktärsdrag som är starkast eller vilket kön man råkar ha. Se till personen bakom namnet. Vi människor är olika och alla behövs.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons