Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste handla mer från EU:s inre marknad

Annons

Under de senaste tjugo åren har den inre marknaden gett oss många fördelar, bland annat lägre priser på flygresor och lägre roamingkostnader. Trots detta utnyttjar inte svenska konsumenter EU:s inre marknad fullt ut. Endast 13 procent av de svenska konsumenterna köper varor och tjänster på nätet från andra EU-länder. Dessutom vägrar ibland företag att sälja till konsumenter utomlands på grund av gällande lagstiftning. Därför har EU-kommissionens vice ordförande Viviane Reding lagt fram ett förslag till en frivillig gemensam köplag för EU.

Företag inom EU som är verksamma över gränserna måste i dag anpassa sig till 26 olika nationella avtalsrättsliga förhållanden, översätta bestämmelserna och anlita advokater, vilket ger merkostnader på i genomsnitt 100 000 kronor för varje ytterligare exportland. I praktiken är det ofta bara stora multinationella företag med egna jurister som har råd med detta.

Dagens ekonomisk situation gör det än viktigare att undanröja sådana hinder och öka konsumenternas valmöjligheter. Det skapar tillväxt och sysselsättning.

För att hjälpa företag och konsumenter att dra största möjliga nytta av den inre marknaden erbjuder EU:s gemensamma köplag ett frivilligt avtalsrättsligt system som är identiskt för alla 27 medlemsländer.

Den nya lagen ger samma goda konsumentskydd inom hela EU och sänker kostnader för företag som vill bedriva handel utanför det egna landets gränser. Dessutom sätts det press på priser tack vare att företagen konkurrerar på en större marknad.

Den gemensamma köplagen erbjuder även en gedigen kvalitetsgaranti. Som konsument kan du välja mellan att få en felaktig vara lagad, utbytt eller till nedsatt pris. Det går också att häva köpet.

Jämfört med gällande bestämmelser för den gränsöverskridande handeln på den inre marknaden finns det mycket att vinna på EU:s gemensamma köplag. Köplagen ger företagen möjlighet att utvidga verksamheten till nya marknader i Europa och ger konsumenter bättre köpvillkor.

Chef för EU-kommissionen i Sverige

PIERRE SCHELLEKENS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons