Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste se både yngre och äldre som de individer de är

Annons
Det är inte åldern som definierar vilka vi är även om det är vanligt i debatten att äldre ofta klumpas ihop i en grupp.

Åldersdiskriminering är ett problem i Sverige. Både yngre och äldre diskrimineras. Vi är antingen de som ska bli eller vi som har varit. Aldrig de som är.

I USA hoppas många på att Hillary Clinton ska bli president. Hon kommer att vara 69 år 2016. Både Tyskland och Finland har haft presidenter som är 80+. Den förre riksbankschefen i USA Allan Greenspan var 80+ när han slutade. Skulle detta vara möjligt i Sverige? Det är svårt att tro. Samtidigt sliter unga för att ens få in en fot på arbetsmarknaden.

Vi i Sverige värdesätter kompetens och erfarenhet, vilket är bra. Men vi vägrar att se att dessa saker inte är något som är åldersbundet. Det finns så mycket kompetens och erfarenhet bland unga och det finns inget bäst före datum.

Förra året skärptes lagen mot åldersdiskriminering. Men, diskriminering på grund av ålder försvinner inte bara för att vi nu får en förstärkt lagstiftning. Åldersdiskriminering handlar lika mycket om attityder både till yngre och till äldre. Det handlar om en åldersmaktsordning, där vissa grupper underställs en annan grupp när det kommer till makt.

I dag behövs en bred och öppen diskussion i samhället för att få bort både synliga och osynliga åldersgränser på grund av att en är för gammal eller för ung.

Åldern är inte det som definierar en person. Men i samhällsdebatten klumpas dessa grupper ihop till en stor homogen grupp som tycker likadant och har samma behov – något som inte görs med människor i åldrarna mellan unga och äldre. Vår ålder gör att vi har vissa saker gemensamt med andra som är ungefär lika gamla på grund av att vi är i samma skede i livet. Det kan vara att vi nyss börjat gymnasiet, är småbarnsföräldrar eller nyligen har gått i pension.

Men vilka vi är och vad vi tycker har mycket mer med andra faktorer att göra såsom klass, kön, etnicitet med mera. Detta är något som vuxna tycks glömma när det gäller unga och äldre.

Det finns många exempel på strukturell åldersdiskriminering av äldre i Sverige. Socialförsäkringslagstiftningen, försäkringar, sjukvården, möjligheten till lån, tillgång till hjälpmedel med flera. Unga nekas dagligen rätten till sina demokratiska rättigheter och ifrågasätts när de försöker använda dem. Det skapas separata strukturer för unga att påverka. Detta trots att myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor redan 2007 visade i en stor statistisk undersökning att unga och vuxna vill påverka på samma sätt och i samma frågor.

Vi konstaterar att det fortfarande finns både synliga och osynliga åldersgränser kvar i samhället som vittnar om förlegade attityder. Därför ser vi stora utmaningar framför oss till följd av demografin. Det blir än viktigare att alla kan bidra i samhället, oavsett ålder. De attityder som förhindrar unga och äldre att bidra med sin fulla potential behöver bemötas och förändras. Det låter sig inte göras genom en lagändring såklart, utan kräver ett målinriktat arbete av många parter.

För att få en förändring på detta krävs att vi arbetar mot åldersmaktsordningen och att de i åldersgruppen med mest makt börjar se på unga och äldre som en lika varierad grupp som dem själva. Myndigheter, kommuner, landsting med mera måste göra om sina strukturer, öppna upp för unga och äldre och ge oss reellt inflytande över våra egna liv.

I helgen samlas både unga och äldre från hela landet från Sveriges ungdomsråd och från PRO. Tillsammans kommer vi att diskutera åldersdiskriminering och hur vi kan bidra till ett förändrat samhällsklimat när det gäller attityden till både äldre och yngre. En mångfald av åldrar är bra i ett samhälle. Vem vill leva i ett samhälle där bara äldre eller bara yngre styr?

Hanna Nyberg

Ordförande i Sveriges Ungdomsråd

Lisbeth Staaf-Igelström

Ledamot i PRO:s styrelse

Ann-Christine Lahti

Ordförande PRO Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons