Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Vi politiker måste hantera klimatförändringarna

Annons

Det är lite komiskt att skribenterna från föreningen Svenskt Landskapsskydd anklagar oss för att påverkas av diverse lobbyorganisationer. De själva är en välkänd lobbyorganisation som använder kritiken mot vindkraft som ett svepskäl för att stärka kärnkraftens ställning. Dessutom är skribenten Jonny Fagerström aktiv inom nätverket Stockholmsinitiativet som hävdar att ”Inga observationer tyder på att koldioxidutsläpp har någon avgörande inverkan på klimatet.”

Till skillnad från skribenterna så tror inte jag att klimatförändringarna är en bluff, utan en verklighet som vi politiker måste hantera för att skapa ett hållbart samhälle. Där vi ser till att inte göra oss beroende av ändliga energikällor, som påverkar vår miljö till det sämre. Jag vill dock ge svar på några av argumenten som Svenskt Landskapsskydd har.

Första argumentet: Vindkraft behövs inte då Sveriges elsystem till största del redan är klimatneutralt i och med vår tillgång vatten och kärnkraft.

Det de missar i sitt tankesätt är att vi är en del av Norra Europas elsystem vilket gör att om vi tillför ny vindkraftsel i Sverige ersätter det dyraste produktionslaget i elsystemet vilket innebär främst olja och naturgas i Tyskland, Polen och Danmark.

Argument nummer två: Vindkraft är inte lönsamt därför ska inte offentliga medel satsas.

De hänvisar till dagens elpriser (maj 2012) för att bedöma lönsamheten för en investering i vindkraft som har en livslängd på minst 20 år.

Att titta på dagens elpriser är lika fel som dra energibolag och energimyndigheten gör om framtida elpriser med mera. Dagens låga elpris beror till största del på att vi har haft en varm vinter och har mycket vatten sparat i vattenkraftverkens vattenmagasin.

Lena BaastadKommunstyrelsens ordförande (S)

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons