Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi säljer aldrig ut sjukhusvården – vi satsar på länets tre akutsjukhus

Annons
USÖ.  Moderaterna tycker det är viktigare att landstinget investerar i USÖ  än att bygga studentbostäder. Socialdemokraterna utlovar en fortsatt utbyggnad av USÖ.Arkivfoto: Håkan Ekebacke

Vi socialdemokrater vill ha väljarnas förtroende att fortsätta arbetet med att förbättra hälso- och sjukvården i länet och att bidra till att fler människor får jobb.

Vi tar ansvar och har visat att vi har ordning och reda i ekonomin. God hushållning med skattebetalarnas pengar är oerhört viktigt, och vi är stolta över det som åstadkommits genom gott samarbete mellan landstingets 9 000 anställda och landstingets politiker.

Men det finns alltid mer att göra. När det gäller vården prioriterar vi en ännu bättre tillgänglighet för nybesök, för återbesök och för vård till äldre och kroniskt sjuka. Man ska få kontakt samma dag man söker vård. Tillgängligheten gäller också geografiskt; vi har tagit initiativ till en mobil distriktssköterskemottagning, som snart börjar rulla i länet. Här vill vi se fler mobila lösningar för att göra det lättare för patienter runt om i länet.

Att varje människa får vård efter behov på jämlika villkor är ett viktigt fundament för oss socialdemokrater. Under den senaste fyraårsperioden har vi satsat närmare 200 miljoner kronor på vårdcentraler, men fortfarande finns områden att förbättra. Pengarna som tillförts vårdcentralerna har främst gått till att anställa fler läkare och distriktssköterskor.

Fler medicinska administratörer har också anställts – för att vårdpersonal ska få mer tid till att vårda och behandla patienterna. Detta är en utveckling som vi vill fortsätta arbeta för; fler medarbetare i vården behövs!

Vi socialdemokrater kommer också att fortsätta satsa på länets tre akutsjukhus – för länsinvånarna men också för patienter från andra län. Bland annat vill vi kraftigt förbättra cancervården i länet.

Vi vill utveckla högspecialiserad sjukvård och forskning, och på USÖ kommer ett nytt hus med nya hypermoderna lokaler att byggas. Vi har redan börjat avsätta pengar för finansieringen. Och – vi tänker aldrig sälja ut sjukhusvården – våra akutsjukhus ska fortsätta utvecklas i offentlig regi.

En förutsättning för fortsatt god kvalitet och patientsäkerhet och för att landstin-get ska kunna erbjuda den bästa vården till patienterna är tillgången till kvalificerad personal. Därför kommer vi att fortsätta utbilda läkare, erbjuda utbildningsanställningar till sjuksköterskor och öka engagemanget i vårdcollege för att få fler utbildade undersköterskor.

Problemet med att det finns brist på arbetskraft inom vissa yrkeskategorier och att vissa människor är arbetslösa vill vi bidra till att lösa genom att starta regionala bristyrkesutbildningar utifrån arbetsmarknadens behov.

Låga avgifter till vården är något som vi socialdemokrater prioriterar, till skillnad från alliansoppo-sitionen. Vi fortsätter avgiftsfri vård till barn och unga upp till 25 år och vill införa glasögonbidrag upp till 25 år. En annan sak vi vill införa är avgiftsfria undersökningar i tandvården vartannat år för unga upp till 25 år.

Vi ger också ett löfte till alla som är 85 år och äldre att sjukvården ska vara avgiftsfri från och med den 1 januari 2015. Detta är ett första steg i att göra sjukvården avgiftsfri för äldre.

Med Stefan Löfven som statsminister får sjukvården två miljarder kronor mer i den nationella budgeten. Det ger oss bättre möjligheter också här i vårt län att utveckla sjukvården om vi får väljarnas förtroende den 14 september!

Landstingsstyrelsens ordförande (S)

Marie-Louise Forsberg-Fransson

Chatta om valet i Region Örebro (Örebro läns landsting) på na.se i dag. Ställ dina frågor till Marie-Louise Forsberg (S) klockan 11 och till oppositionsrådet Ola Karlsson (M) klockan 11.30. Klicka här för att komma till chatten.

Forsberg-Fransson Landstingsstyrelsens ordförande (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons