Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ser allvarliga problem och brister i länets sjukvård

Regionstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg Fransson (S) efterlyser på NA debatt ”ett ärligt och seriöst” deltagande från oppositionen i Region Örebro län.

Annons
HALLSBERGS Vårdcentral. Det råder läkarbrist på flera av länets vårdcentraler. Ett av alla allvarliga problem som oppositionen i Region Örebro län reagerar på. Arkivfoto: Åsa Eriksson

Det är så vi arbetar, men det skulle sannerligen underlätta om vi i rimlig tid fick del av väsentlig information och handlingar inför beredningar. Vill man undanröja opposition är undanhållande av information en metod.

Det vi gör är att använda de verktyg som står oss till buds som oppositionspolitiker.

Att framföra vår politik och agera i opposition är det mandat vi har från våra väljare.

Detta bör respekteras även av majoriteten.

Vi ser allvarliga brister och problem i sjukvården i vårt län. Detta belastar vi inte vårdens personal, utan det handlar om hur de styrande politikerna prioriterar och styr.

Redovisningen för april 2015 visar följande för Region Örebro län:

Detta är problem som majoriteten, S, V och MP, ansvarar för. Ordning och reda i ekonomin är en förutsättning för att kunna förbättra sjukvården. Skenande kostnader för hyrläkare, på grund av att det är svårt att rekrytera fasta läkare till vårdcentralerna, löses inte på sikt genom en tillfällig besparing.

Att klistra på sina politiska motståndare epitet som oseriösa och oärliga är en välkänd socialdemokratisk retorik.

Till detta hör också att måla ut oss i Alliansen, och då i synnerhet Nya Moderaterna, som privatiseringsivrare av obegränsade mått.

För det första. Nya Moderaterna vill inte sälja ut våra sjukhus i länet vilket Marie-Louise Forsberg Fransson ofta hävdar, så också i sin debattartikel. Privatisering av offentliga verksamheter är inget självändamål, men det är ett komplement där behov finns. På vissa orter det enda alternativet, till exempel Capio vårdcentral i Lekebergs kommun. Privata vårdgivare är också en alternativ arbetsgivare till den vårdpersonal som under sin yrkeskarriär vill kunna byta arbetsgivare och utvecklas i sin yrkesroll.

För det andra. Vi är övertygade om att vårdens anställda gör sitt allra bästa för att ge patienterna en så god och kvalitativ vård som möjligt, men det finns brister i systemet och de anser vi att man måste våga lyfta fram för att kunna komma till rätta med dem och anslå relevanta åtgärder och långsiktiga lösningar.

För det tredje. På tal om ”gamla recept”. Att höja landstingsskatten, tillföra mer resurser och omorganisera är sällan lösningen på alla problem. Vi måste se till att Region Örebro län är en attraktiv arbetsgivare där personalen trivs, vill stanna kvar och kan utvecklas. Det gör vi bland annat genom att se till att vi ser till att ha det bästa ledarskapet och en bra arbetsmiljö. Vi måste ha verktyg och stödsystem som avlastar personalen så de kan lägga sin tid på det de är utbildade för och träffa fler patienter. Karriärvägar för sjuksköterskor är till exempel något vi i Alliansen vill satsa på.

Mycket mer behöver göras, nya idéer och lösningar måste möta framtida utmaningar i sjukvården.

Region Örebro län behöver ett nytt politiskt styre och Nya Moderaterna är, tillsammans med våra Allianskollegor, beredda att axla det ansvaret.

Katarina Tolgfors (M) svarar Marie-Louise Forsberg Fransson (S) (28/7)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons