Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ska satsa mer i Vivalla

Annons

Den 9 februari fanns en debattartikel av Mona och Michael Neumann med rubriken ”Färre vuxna blir kvar”. Debattörerna menar att kommunen drar in resurser från Vivalla till förmån för verksamheter i centrum. Det är, glädjande nog, inte rätt. Vivalla är ett högt prioriterat område för kommunen.

Några exempel är Öbos stora och omfattande förändringsplaner för att göra Vivalla mer attraktivt. Den politiska majoriteten i Örebro har också tydligt uttryckt viljan att bygga en fullstor fotbollshall i Vivalla.

Partnerskap Vivalla är en samverkan för att skapa bättre förutsättningar för barn och unga att nå målen i skolan. Resultaten påverkas inte bara av skolan, utan också av elevernas sociala situation. Därför vill man nu med partnerskapet ge eleverna en bättre social situation genom att öka tryggheten för barn, unga och deras föräldrar och skapa en levande skola utanför skoltid. För att göra det samordnas nu sociala åtgärder, fritidsgårdar, kulturskolan och Vuxam genom Vivallaskolan i satsningen Partnerskap Vivalla.

De många aktiva föreningarna som verkar i Vivalla har under lång tid efterfrågat lokaler för att kunna driva bra verksamhet. Kommunen har nu, genom samverkan med aktörer i området, hittat en lösning på denna fråga. Vi ser också på möjligheten att tillsammans med civila krafter i området möjliggöra att ha öppet på fritidsgården även på helgerna.

Utöver den öppna verksamheten på fritidsgården i Vivalla finns den särskilda satsningen på Örebro Multibasket Klubb som är en otroligt lyc-kad basketsatsning för många tjejer i området. Nu görs ytterligare satsning enligt samma modell men den här gången på fotboll för både killar och tjejer.

Öbo, det kommunala bostadsbolaget, är också aktivt i området med ett eget arbetsmarknadsprojekt. I Vivalla finns också Linje 14 som stöttar med bland annat läxläsning.

Att flytten av en halvtids biblioteksassistent och avslutandet av ett projekt i området skulle utgöra en dränering av vuxna i Vivalla är, milt sagt, starkt överdrivet.

Vad gäller den projektverksamhet som drivits i biblioteket gäller följande. Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen (Vuxam) har i samverkan med Stiftelsen Cesam startat ett lokalt utvecklingsarbete med fokus på entreprenörskap och arbete. Detta arbete ska nu fortsätta inom ramen för det vi kallar Utvecklingscentra och där Vuxam kommer att ha medarbetare på plats på biblioteket i Vivalla. Utvecklingscentras uppdrag är att fånga upp behov och önskemål hos dem som bor i Vivalla och som saknar arbete.

Det arbete som startade under 2011 ska fortsätta att växa och utvecklas. Inte bli mindre utan bli mer!

Eva Eriksson

Vice ordförande Kultur- och medborgarnämnden (S)

Anders Hagström

Ordförande Vuxam (KD)

Lena Beime

Vice ordförande Vuxam (S)

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons